Khamis, 27 Disember 2012


Assalamualaikum..


Apa khabar semua?

Ada yang gembira, suka, duka, menangis, bersorak, . yang pasti setiap insan mempunyai sekurang-kurangnya satu rasa pada ketika ini. Betul tak?

*apaakumerepeksetelahsekianlamataktulisbelog* hak hak...


Alkisahnya, diriku agak busy sikit sekarang. Dah masuk dunia kerja & sedang berusaha manage masa dengan sempurna supaya dapat bermanja dengan dunia blog seperti dahulu kala.

Balik kepada perasaan yang aku persoalkan pada mula tadi. Sebenarnya, diriku terkenang mangsa banjir yang berada dalam daerah yang sama  (KEMAMAN, TERENGGANU). Sudah pasti mereka gusar menghadapi keadaan demikian. Subhanallah. Allahuakbar ^^ Tuhan maha berkuasa. Keadaan tidak dijangka, walaupun hujan tidak begitu lebat, air melimpah naik dengan cepat. Kawasan yang tidak pernah dinaiki air juga turut dilanda banjir. Allahuakbar ...  Semoga mangsa banjir tabah menghadapi dugaan bencana ini.

-sama-sama kita doakan keselamatan mangsa banjir-






byee.... =)


Khamis, Disember 27, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum..


Apa khabar semua?

Ada yang gembira, suka, duka, menangis, bersorak, . yang pasti setiap insan mempunyai sekurang-kurangnya satu rasa pada ketika ini. Betul tak?

*apaakumerepeksetelahsekianlamataktulisbelog* hak hak...


Alkisahnya, diriku agak busy sikit sekarang. Dah masuk dunia kerja & sedang berusaha manage masa dengan sempurna supaya dapat bermanja dengan dunia blog seperti dahulu kala.

Balik kepada perasaan yang aku persoalkan pada mula tadi. Sebenarnya, diriku terkenang mangsa banjir yang berada dalam daerah yang sama  (KEMAMAN, TERENGGANU). Sudah pasti mereka gusar menghadapi keadaan demikian. Subhanallah. Allahuakbar ^^ Tuhan maha berkuasa. Keadaan tidak dijangka, walaupun hujan tidak begitu lebat, air melimpah naik dengan cepat. Kawasan yang tidak pernah dinaiki air juga turut dilanda banjir. Allahuakbar ...  Semoga mangsa banjir tabah menghadapi dugaan bencana ini.

-sama-sama kita doakan keselamatan mangsa banjir-






byee.... =)


Rabu, 29 Ogos 2012


Assalamualaikum & Hello ^^

Hye Si Comel & Si Kacak..

Dah tidur?? Wahaha... Tuan belog ni tak boleh tidur. 0.o... Boleh pulak dah sejam duk baring-baring, tapi mata still tak boleh tidur. hehe. Kesan daripada tidur banyak siang hari. muehehe. Bangun online balik. Jenguk blog. Tengok you tube. Dengar satu lagu ni. Macam best. Ce layan lirik kat bawah. Pernah dengar? Kalau tak pernah cepat google youtube. Tajuk Lagu, Tuhan Jagakan Dia *Motif Band*.

Oh. Syahdu kot malam-malam dengar lagu nih. Muehehe. Tak nak ulas pasal lagu ni. Sendiri layan oke. Scroll ke bawah.... =)



Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku
Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Walau ku tahu kau takkan sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

stilltakngantuk!! hoho... ","
Rabu, Ogos 29, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^^

Hye Si Comel & Si Kacak..

Dah tidur?? Wahaha... Tuan belog ni tak boleh tidur. 0.o... Boleh pulak dah sejam duk baring-baring, tapi mata still tak boleh tidur. hehe. Kesan daripada tidur banyak siang hari. muehehe. Bangun online balik. Jenguk blog. Tengok you tube. Dengar satu lagu ni. Macam best. Ce layan lirik kat bawah. Pernah dengar? Kalau tak pernah cepat google youtube. Tajuk Lagu, Tuhan Jagakan Dia *Motif Band*.

Oh. Syahdu kot malam-malam dengar lagu nih. Muehehe. Tak nak ulas pasal lagu ni. Sendiri layan oke. Scroll ke bawah.... =)



Hanya dirimu yang ku cinta
Takkan membuat aku jatuh cinta lagi
Aku merasa kau yang terbaik untuk diriku
Walau ku tahu kau tak sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Walau ku tahu kau takkan sempurna
Takkan membuat aku jauh darimu
Apa adanya ku kan tetap setia kepadmau
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku
Tuhan jagakan dia
Dia kekasihku ’kan tetap milikku
Aku sungguh sungguh mencintai
Sungguh menyayangi setulus hatiku

stilltakngantuk!! hoho... ","

Selasa, 28 Ogos 2012



Assalamualaikum & Hello ^^


Selamat Petang =)

Oh. Masih syawal kan? Aku kira masih tak terlambat nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri . Maaf Zahir dan Batin. HAHAHA.. Baru nak ucap ? Iyo la , dah baru jenguk blog kuning aku nih. hehehe. 

Mood raya masih ada, sebabnya kuih raya tak abih lagi (sambil kunyah kerepek raya) . Muehehe. :D

Apekehal baru nak bercerita pasal raya? ni entry orang lain dari raya pertama dah update kot ! agak ketinggalan disitu . haha. Ok, tak nak cerita lebih-lebih raya just nak ucapkan Selamat Hari Raya pada semua umat islam =)


**********

Kembali kepada tajuk entri

Hari ni banyak aku baca kisah anak yang selalu tak reti nak hormat ibu. Dah besar kau lupa pengorbanan seorang ibu. Oh ! Masa kecik kau memang tak sedar apa yang mak kau telah lakukan untuk besarkan kau. Tak ingat ?? Oh. mak-mak sekalian, tolongla ceritakan pada anak-anak, bahawa sukarnya untuk membesarkan seorang anak. Bukan bertujuan untuk mengungkit penat lelah ibu membesarkan anak-anak, tetapi menyedarkan anak-anak yang mungkin tak tahu kesusahan ibu masa kecik mengasuh mereka. Anak-anak sekarang dah besar semuanya dah senang. Celik mata, semuanya sempurna. Apa yang mereka mintak semuanya dituruti. Bila dah besar, dah rasa pandai sangat , terus lupa diri. Tak hormat mak lagi. Lantas, timbullah macam-macam kes anak buli mak, buang mak, cederakan mak, tinggalkan mak. Nauzubillah =(


Pernah dengar?

Apabila mata seorang ibu tertutup, maka hilanglah satu keberkatan daripada ALLAH iaitu, DOA seorang IBU ^^


Tak salah rasanya berkongsi benda yang sama dengan tujuan mengingati. Ibu insan paling berharga dalam hidup. Aku selalu berdoa semoga umur umi dipanjangkan dan aku dapat berbakti kepadanya satu hari nanti. Selagi ibu masih ada, hargailah mereka =) 

tak ready dah click ? haha





byee :)



Selasa, Ogos 28, 2012 cik Es ღ


Assalamualaikum & Hello ^^


Selamat Petang =)

Oh. Masih syawal kan? Aku kira masih tak terlambat nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri . Maaf Zahir dan Batin. HAHAHA.. Baru nak ucap ? Iyo la , dah baru jenguk blog kuning aku nih. hehehe. 

Mood raya masih ada, sebabnya kuih raya tak abih lagi (sambil kunyah kerepek raya) . Muehehe. :D

Apekehal baru nak bercerita pasal raya? ni entry orang lain dari raya pertama dah update kot ! agak ketinggalan disitu . haha. Ok, tak nak cerita lebih-lebih raya just nak ucapkan Selamat Hari Raya pada semua umat islam =)


**********

Kembali kepada tajuk entri

Hari ni banyak aku baca kisah anak yang selalu tak reti nak hormat ibu. Dah besar kau lupa pengorbanan seorang ibu. Oh ! Masa kecik kau memang tak sedar apa yang mak kau telah lakukan untuk besarkan kau. Tak ingat ?? Oh. mak-mak sekalian, tolongla ceritakan pada anak-anak, bahawa sukarnya untuk membesarkan seorang anak. Bukan bertujuan untuk mengungkit penat lelah ibu membesarkan anak-anak, tetapi menyedarkan anak-anak yang mungkin tak tahu kesusahan ibu masa kecik mengasuh mereka. Anak-anak sekarang dah besar semuanya dah senang. Celik mata, semuanya sempurna. Apa yang mereka mintak semuanya dituruti. Bila dah besar, dah rasa pandai sangat , terus lupa diri. Tak hormat mak lagi. Lantas, timbullah macam-macam kes anak buli mak, buang mak, cederakan mak, tinggalkan mak. Nauzubillah =(


Pernah dengar?

Apabila mata seorang ibu tertutup, maka hilanglah satu keberkatan daripada ALLAH iaitu, DOA seorang IBU ^^


Tak salah rasanya berkongsi benda yang sama dengan tujuan mengingati. Ibu insan paling berharga dalam hidup. Aku selalu berdoa semoga umur umi dipanjangkan dan aku dapat berbakti kepadanya satu hari nanti. Selagi ibu masih ada, hargailah mereka =) 

tak ready dah click ? haha





byee :)



Selasa, 31 Julai 2012


Assalamualaikum & Hello ^^

Cek Mek ? 
Apakah?
Manusia?
Binatang?
Makanan?
Haaa.. Ce teka ! keh keh keh


Cek Mek kalau orang Kelantan merujuk kepada seorang perempuan? Ye dak ore-ore Klate? Relevennya penggunaan tu aku tak tau. muehehehe. Dalam konteks yang aku nak cerita ni, Cek Mek ni merujuk kepada sejenis makanan dalam dialek Terengganunya. ekekeke. Kuih ni merupakan salah satu kuih tradisional orang dulu- dulu. Nak buat pun tak susah. Guna ubi, tepung gandum, dan dalam tu akan diletakkan gula. hehe. Haaa. itulah Cek Mek. Molek di bahagian belakangnya tu, kalau kejadian kuih ni comel, jadi la Cek Mek Molek. hahaha. (aku agak je yang tu). 



hohoho. inilah dio rupa Cek Mek Molek! 

juadah berbuka =) yumm.yumm..



oke!
cukup sudah cukup,
cukup sampai disini sahaja entri kali ini. ehehehe
selamat berpuasa...



byee..
Selasa, Julai 31, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^^

Cek Mek ? 
Apakah?
Manusia?
Binatang?
Makanan?
Haaa.. Ce teka ! keh keh keh


Cek Mek kalau orang Kelantan merujuk kepada seorang perempuan? Ye dak ore-ore Klate? Relevennya penggunaan tu aku tak tau. muehehehe. Dalam konteks yang aku nak cerita ni, Cek Mek ni merujuk kepada sejenis makanan dalam dialek Terengganunya. ekekeke. Kuih ni merupakan salah satu kuih tradisional orang dulu- dulu. Nak buat pun tak susah. Guna ubi, tepung gandum, dan dalam tu akan diletakkan gula. hehe. Haaa. itulah Cek Mek. Molek di bahagian belakangnya tu, kalau kejadian kuih ni comel, jadi la Cek Mek Molek. hahaha. (aku agak je yang tu). 



hohoho. inilah dio rupa Cek Mek Molek! 

juadah berbuka =) yumm.yumm..



oke!
cukup sudah cukup,
cukup sampai disini sahaja entri kali ini. ehehehe
selamat berpuasa...



byee..

Ahad, 29 Julai 2012


Assalamualaikum & Hello ^^


Bulan terang memancar cahaya
Bersama bintang penyeri dunia
Bulan Ramadhan bulan mulia
Bersamalah kita manfaatnya.


Salam Ramadhan :)

Alhamdulillah. Dengan izin Allah kita telah sampai ke hari yang ke -9 ramadhan. Selamat berpuasa kepada seluruh umat islam di muka bumi Allah ini. Semoga bulan ramadhan ini memberi banyak manfaat kepada kita semua. Seperti yang kita tahu, dalam bulan ramadhan Allah melipat gandakan pahala amalan dan ibadah kita kepadaNya. Oleh itu, sama-samalah kita merebut peluang tersebut. Bagi boboy , sehingga ke hari ini.. korang mesti cukup berpuasa 9 hari okeh ! Bagi gugurl takpa, ada masanya Allah bagi cuti.Jadi mungkin ada yang dah tinggal puasa. Jangan lupa ganti yerr  =)



Dah.lama.sangat.tak.update.blog.tak.tahu.nak.teruskan.macam.mana.hahahaha     (abaikan)


Hmmm. bila berceloteh pasal bulan ramadhan, antara perkara yang sering menjadi bualan ialah pasal juadah berbuka. Betul dak? muehehe. oke-oke . Masing-masing ada juadah kegemaran sendiri  pada bulan ramadhan. Bagi aku, time puasa ni besedarhana dah la. Jangan terlalu mengikut nafsu makan sampai nak solat terawih pun tersengguk-sengguk. hehe. Tapi kan,sehingga ke ramadhan ke-8 baru sekali aku tambah nasi time makan. hohoho. Itu satu kebanggaan buat diri sendiri. Fuhh ! nasi kerabu umi memang betul-betul sedap. hurmm. Semalam, ramadhan ke-8 juadah berbuka puasa kat rumah aku, nasi kerabu,ayam goreng, salad lada, cendol(beli), air kelapa, air sunquick. Simple! =) Anda bagaimana?


Juadah terpilih untuk diupload . hikhok :D



SALAD LADA

aku makan sambal kat dalam tu je. Spesis takut nak gigit lada. keh keh


oke, selamat meneruskan ibadah puasa semua yer.


byee..






Ahad, Julai 29, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^^


Bulan terang memancar cahaya
Bersama bintang penyeri dunia
Bulan Ramadhan bulan mulia
Bersamalah kita manfaatnya.


Salam Ramadhan :)

Alhamdulillah. Dengan izin Allah kita telah sampai ke hari yang ke -9 ramadhan. Selamat berpuasa kepada seluruh umat islam di muka bumi Allah ini. Semoga bulan ramadhan ini memberi banyak manfaat kepada kita semua. Seperti yang kita tahu, dalam bulan ramadhan Allah melipat gandakan pahala amalan dan ibadah kita kepadaNya. Oleh itu, sama-samalah kita merebut peluang tersebut. Bagi boboy , sehingga ke hari ini.. korang mesti cukup berpuasa 9 hari okeh ! Bagi gugurl takpa, ada masanya Allah bagi cuti.Jadi mungkin ada yang dah tinggal puasa. Jangan lupa ganti yerr  =)



Dah.lama.sangat.tak.update.blog.tak.tahu.nak.teruskan.macam.mana.hahahaha     (abaikan)


Hmmm. bila berceloteh pasal bulan ramadhan, antara perkara yang sering menjadi bualan ialah pasal juadah berbuka. Betul dak? muehehe. oke-oke . Masing-masing ada juadah kegemaran sendiri  pada bulan ramadhan. Bagi aku, time puasa ni besedarhana dah la. Jangan terlalu mengikut nafsu makan sampai nak solat terawih pun tersengguk-sengguk. hehe. Tapi kan,sehingga ke ramadhan ke-8 baru sekali aku tambah nasi time makan. hohoho. Itu satu kebanggaan buat diri sendiri. Fuhh ! nasi kerabu umi memang betul-betul sedap. hurmm. Semalam, ramadhan ke-8 juadah berbuka puasa kat rumah aku, nasi kerabu,ayam goreng, salad lada, cendol(beli), air kelapa, air sunquick. Simple! =) Anda bagaimana?


Juadah terpilih untuk diupload . hikhok :D



SALAD LADA

aku makan sambal kat dalam tu je. Spesis takut nak gigit lada. keh keh


oke, selamat meneruskan ibadah puasa semua yer.


byee..






Khamis, 21 Jun 2012


Assalamualaikum & Hello ^^


Blog semakin suram. Tuan blog semakin muram. Apakah yang sedang berlaku sebenarnya? hehehe. Andai dapat di "send to" entry My name is.. tentang apa yang tertulis dalam ruangan hati kecil ini, memang aku dah lakukan. Tapi itu adalah mustahil ! Ye dak? hehe. Akhir-akhir ni malas sikit nak update blog. Semangat melayang-layang entah ke mana. Kesibukan diri dalam alam pekerjaan merampas hak aku untuk meluangkan masa bersama blog tercinta. keh keh keh. Tak de kena -mengena dengan tajuk entri kan? huahua,, itu hanyalah jawapan bagi persoalan kenapa aku lama tak update blog. 

oke. Oleh kerana ada sedikit ruang dan peluang untuk mencoretkan sesuatu disini, maka terhasillah entri My name is.. Apa yang nak diterangkan ialah, My Name Is .... 


NURU SYAHIDA AHMAD, 

bukan 

NURUL SYAHIDA,
 NOORSHAHIDA, 
NURUL SHAHIDA

Disini aku ingin jelaskan, bahawa aku sangat tak suka bila orang salah eja nama ! huhh.. Tak tau tanya, tak tau cari bukan main bubuh je. hehehe..  =) oke, itu sahaja.. harap maklum... dan aku pasti semua orang begitu. Tapi kan, ada jugak yang nama dah elok dibubuh oleh ayah mak, sesuka hati gi ubah sendiri.. haihh ! Pelik . Tapi benar. hmmmm








byee ;)
Khamis, Jun 21, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^^


Blog semakin suram. Tuan blog semakin muram. Apakah yang sedang berlaku sebenarnya? hehehe. Andai dapat di "send to" entry My name is.. tentang apa yang tertulis dalam ruangan hati kecil ini, memang aku dah lakukan. Tapi itu adalah mustahil ! Ye dak? hehe. Akhir-akhir ni malas sikit nak update blog. Semangat melayang-layang entah ke mana. Kesibukan diri dalam alam pekerjaan merampas hak aku untuk meluangkan masa bersama blog tercinta. keh keh keh. Tak de kena -mengena dengan tajuk entri kan? huahua,, itu hanyalah jawapan bagi persoalan kenapa aku lama tak update blog. 

oke. Oleh kerana ada sedikit ruang dan peluang untuk mencoretkan sesuatu disini, maka terhasillah entri My name is.. Apa yang nak diterangkan ialah, My Name Is .... 


NURU SYAHIDA AHMAD, 

bukan 

NURUL SYAHIDA,
 NOORSHAHIDA, 
NURUL SHAHIDA

Disini aku ingin jelaskan, bahawa aku sangat tak suka bila orang salah eja nama ! huhh.. Tak tau tanya, tak tau cari bukan main bubuh je. hehehe..  =) oke, itu sahaja.. harap maklum... dan aku pasti semua orang begitu. Tapi kan, ada jugak yang nama dah elok dibubuh oleh ayah mak, sesuka hati gi ubah sendiri.. haihh ! Pelik . Tapi benar. hmmmm








byee ;)

Isnin, 28 Mei 2012


Assalamualaikum & Hello ^ ^



Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dariku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung :)

Starting entri nak jiwang boleh? muehehehe. Actually, sekarang aku rindukan seseorang. Tapi aku tau sekarang ni Incik ♥  sedang busy dengan dia punya fyp. Ok. Sabar. Tak mau ganggu dia. Biar dia dapat buat kerja tenang-tenang tanpa gangguan dari insan pengganggu seperti aku. hehehe. 


Buat Incik ♥

Awak, walaupun kita jauh.. awak tetap dekat di hati saya. Dalam hati saya selalu doa moga-moga awak sentiasa baik kat sana. Saat awak busy macam sekarang saya tak de depan awak, nak bagi awak semangat, tapi saya tau awak kuat kan kan?? hihihi. Tak de saya pun awak mesti berjaya punya !!! Tapi saya nak awak tau, dari jauh saya selalu hantar semangat tambahan untuk awak melalui angin. Tak percaya? Try buka tingkap  tepi meja PC awak & tarik nafas 2 3 saat, pejam mata. Mesti ada rasa angin sepoi-sepoi yang menyapa tubuh awak. Tu la semangat yang saya hantar. kekeke. Oke awak. Baik-baik buat kerja. Semoga berjaya. Aja- aja fighting !!!! :)




Aja-aja fighting Incik ♥  saya :)

:
:
:
:

byee 
Isnin, Mei 28, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^ ^



Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dariku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung :)

Starting entri nak jiwang boleh? muehehehe. Actually, sekarang aku rindukan seseorang. Tapi aku tau sekarang ni Incik ♥  sedang busy dengan dia punya fyp. Ok. Sabar. Tak mau ganggu dia. Biar dia dapat buat kerja tenang-tenang tanpa gangguan dari insan pengganggu seperti aku. hehehe. 


Buat Incik ♥

Awak, walaupun kita jauh.. awak tetap dekat di hati saya. Dalam hati saya selalu doa moga-moga awak sentiasa baik kat sana. Saat awak busy macam sekarang saya tak de depan awak, nak bagi awak semangat, tapi saya tau awak kuat kan kan?? hihihi. Tak de saya pun awak mesti berjaya punya !!! Tapi saya nak awak tau, dari jauh saya selalu hantar semangat tambahan untuk awak melalui angin. Tak percaya? Try buka tingkap  tepi meja PC awak & tarik nafas 2 3 saat, pejam mata. Mesti ada rasa angin sepoi-sepoi yang menyapa tubuh awak. Tu la semangat yang saya hantar. kekeke. Oke awak. Baik-baik buat kerja. Semoga berjaya. Aja- aja fighting !!!! :)




Aja-aja fighting Incik ♥  saya :)

:
:
:
:

byee 

Sabtu, 26 Mei 2012


Assalamualaikum & Hello ^ ^


Sekolah dah mula bercuti. Horayy ! Happy holiday untuk semua yang bersekolah. Cikgu- cikgu yang bercuti. Manfaatkan cuti dengan sebaik-baiknya.

Alhamdulillah. Selamat sampai kat umah lebih kurang pukul 10.30 malam semalam dari Melaka bersama sahabat Ayu & Qema :) Dalam sejarah, sepanjang perjalanan tak tidur lansung sebabnya banyak sangat cerita. hehehe.. pot pet pot pet, sampai kat rumah. Bermula la percutian aku selama dua minggu. hek hek hek. Dah masuk rumah , dah hilang rasa serabut ape semua. Hati rasa lapang, kepala rasa tenang. Maklumala orang baru nak belajar bekerja. Sebulan bekerja boleh migrine. keh keh =p.. Harap-harap after cuti ni dapatla sesuaikan diri dengan baik kat sekolah. 

Balik rumah rasa macam hari raya. Hari pertama sarapan Umi buat Nasi Dagang. hehe. Bestttt ! Esok katanya nak buat Laksa Penang..hahaha. Tu yang bestnye balik rumah !! 







Selamat Bercuti.... 


byee..:)




Sabtu, Mei 26, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^ ^


Sekolah dah mula bercuti. Horayy ! Happy holiday untuk semua yang bersekolah. Cikgu- cikgu yang bercuti. Manfaatkan cuti dengan sebaik-baiknya.

Alhamdulillah. Selamat sampai kat umah lebih kurang pukul 10.30 malam semalam dari Melaka bersama sahabat Ayu & Qema :) Dalam sejarah, sepanjang perjalanan tak tidur lansung sebabnya banyak sangat cerita. hehehe.. pot pet pot pet, sampai kat rumah. Bermula la percutian aku selama dua minggu. hek hek hek. Dah masuk rumah , dah hilang rasa serabut ape semua. Hati rasa lapang, kepala rasa tenang. Maklumala orang baru nak belajar bekerja. Sebulan bekerja boleh migrine. keh keh =p.. Harap-harap after cuti ni dapatla sesuaikan diri dengan baik kat sekolah. 

Balik rumah rasa macam hari raya. Hari pertama sarapan Umi buat Nasi Dagang. hehe. Bestttt ! Esok katanya nak buat Laksa Penang..hahaha. Tu yang bestnye balik rumah !! 







Selamat Bercuti.... 


byee..:)




Ahad, 20 Mei 2012


Bukan aku mintak ..

Sebelum ni aku selalu salahkan sakit gigi boleh merebak ke sakit kepala.
Tapi malam ni, takde sakit gigi tp tiba-tiba kepala berdenyut-denyut! OMG-- tgh menahan ni.
Aku dah sedar, bile aku fikirkan sesuatu yang agak berat. kepala aku denyut-denyut. Bila tak cukup tidur kepala aku denyut-denyut. Bila aku tension lagi menjadi-jadi. Ya Allah. Semakin banyak penyakit datang bila usia kita makin meningkat.

Tergerak hati aku malam ni nk google pasal migrine. Salah satu link kat belog nih. Ada kaitan dengan apa aku rasa sekarang. Ya Allah. Berilah kekuatan, petunjuk dan hidayahmu agar aku memperoleh kehidupan yang sempurna dan bahagia. Kuatkan hatiku. Lapangkan fikiranku.


****************

aku harap sangat akan berlaku keajaiban supaya tak payah balik UPM lagi sebab aku sangat tak sabar nak balik kampung. Ketenangan aku ada disana. Disini dan dimana-mana aku resah dan gelisah kerana tiada insan semulia umi yang boleh memberikanku kekuatan untuk aku terus berdiri sendiri. Mereka hanya insan yang tahu menyakiti hati insan yang lemah.




byee.. harap dapat tidur lena.
Ahad, Mei 20, 2012 cik Es ღ

Bukan aku mintak ..

Sebelum ni aku selalu salahkan sakit gigi boleh merebak ke sakit kepala.
Tapi malam ni, takde sakit gigi tp tiba-tiba kepala berdenyut-denyut! OMG-- tgh menahan ni.
Aku dah sedar, bile aku fikirkan sesuatu yang agak berat. kepala aku denyut-denyut. Bila tak cukup tidur kepala aku denyut-denyut. Bila aku tension lagi menjadi-jadi. Ya Allah. Semakin banyak penyakit datang bila usia kita makin meningkat.

Tergerak hati aku malam ni nk google pasal migrine. Salah satu link kat belog nih. Ada kaitan dengan apa aku rasa sekarang. Ya Allah. Berilah kekuatan, petunjuk dan hidayahmu agar aku memperoleh kehidupan yang sempurna dan bahagia. Kuatkan hatiku. Lapangkan fikiranku.


****************

aku harap sangat akan berlaku keajaiban supaya tak payah balik UPM lagi sebab aku sangat tak sabar nak balik kampung. Ketenangan aku ada disana. Disini dan dimana-mana aku resah dan gelisah kerana tiada insan semulia umi yang boleh memberikanku kekuatan untuk aku terus berdiri sendiri. Mereka hanya insan yang tahu menyakiti hati insan yang lemah.




byee.. harap dapat tidur lena.

Jumaat, 18 Mei 2012


Assalamualaikum & Hello ^.^


"Guru Inovatif Melonjakkan Prestasi Pendidikan Negara". Slogan hari guru bagi tahun 2012. Telebih dahulu aku ingin ucapkan Selamat Hari Guru buat semua cikgu- cikgu yang pernah mengajar aku sehingga aku bakal menjadi seorang pendidik anak bangsa. Tak lupa jugak buat semua guru- guru di Malaysia.Terima Kasih Cikgu.

Kelainan sambutan hari guru pada tahun 2012 ni ialah bila aku turut menyambut hari guru ini sebagai seorang cikgu. (: Kalau sebelum-sebelum ni , kita sambut hari guru untuk cikgu-cikgu kita, tapi hari guru tahun ni aku sebagai seorang cikgu. Terasa sangat kelainannya bila duduk sebarisan dengan cikgu-cikgu, bila kene nyanyi lagu Kami Guru Malaysia, bila kene lafaz ikrar cikgu dan buat persembahan sempena hari guru sebagai seorang cikgu.

Terima Kasih warga Seri Kota, Melaka kerana memberi seribu makna semasa sambutan hari guru dengan bertemakan "Merah n Glam".. (: Happy Teachers Day To Me - Sambutan Hari Guru penuh meriah di peringkat sekolah & jamuan hari guru di hotel Hang Tuah Melaka.


(:


doakanakucepatdapatpostinglepasgradnanti-.-




byee :)




Jumaat, Mei 18, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^.^


"Guru Inovatif Melonjakkan Prestasi Pendidikan Negara". Slogan hari guru bagi tahun 2012. Telebih dahulu aku ingin ucapkan Selamat Hari Guru buat semua cikgu- cikgu yang pernah mengajar aku sehingga aku bakal menjadi seorang pendidik anak bangsa. Tak lupa jugak buat semua guru- guru di Malaysia.Terima Kasih Cikgu.

Kelainan sambutan hari guru pada tahun 2012 ni ialah bila aku turut menyambut hari guru ini sebagai seorang cikgu. (: Kalau sebelum-sebelum ni , kita sambut hari guru untuk cikgu-cikgu kita, tapi hari guru tahun ni aku sebagai seorang cikgu. Terasa sangat kelainannya bila duduk sebarisan dengan cikgu-cikgu, bila kene nyanyi lagu Kami Guru Malaysia, bila kene lafaz ikrar cikgu dan buat persembahan sempena hari guru sebagai seorang cikgu.

Terima Kasih warga Seri Kota, Melaka kerana memberi seribu makna semasa sambutan hari guru dengan bertemakan "Merah n Glam".. (: Happy Teachers Day To Me - Sambutan Hari Guru penuh meriah di peringkat sekolah & jamuan hari guru di hotel Hang Tuah Melaka.


(:


doakanakucepatdapatpostinglepasgradnanti-.-




byee :)




Sabtu, 12 Mei 2012

Assalamualaikum & Hello ^.^


Gagahkan diri untuk update blog. Hakikatnya fikizal dan mental lansung tak gagah sekarang. Sangat penat dengan urusan duniawi. Hari minggu dah tak macam hari minggu. Nak rehatkan diri pun tak boleh. Macam mana nak rehat, kerja pun banyak tak siap. Next-next week, student exam, kertas periksa lansung tak sentuh lagi. Macam mana ni?? DOREMON !!! Tolong buatkan kertas exam.  errr :(

Kaki tangan macam kene ikat je sekarang gara-gara main netball kat sekolah. Sakit abih sendi-sendi tulang.  Maklumla main 3 tahun sekali.. Time-time cmni, tiap kali lepas call mak terus nangis laju-laju. DOREMON !! bawa aku pulang ...Isk isk isk !_! ;(

Ni baru balik dari KL. Ada kursus latihan dalam perkhidmatan. Belajar masak. Time masak happy. Tapi bila teringat kerja x sudah terus tak happy lagi. DOREMON !! Tolong la buat aku happy *.* Serius!! aku rindu zaman-zaman banyak masa free. Boleh tidur lambat sebab main facebook & blogwalking belog , boleh bangun lambat sebab tak de apa nak buat waktu pagi ..huhuhuhu..^.^




Penatttt!! huffftt...



byee..
Sabtu, Mei 12, 2012 cik Es ღ
Assalamualaikum & Hello ^.^


Gagahkan diri untuk update blog. Hakikatnya fikizal dan mental lansung tak gagah sekarang. Sangat penat dengan urusan duniawi. Hari minggu dah tak macam hari minggu. Nak rehatkan diri pun tak boleh. Macam mana nak rehat, kerja pun banyak tak siap. Next-next week, student exam, kertas periksa lansung tak sentuh lagi. Macam mana ni?? DOREMON !!! Tolong buatkan kertas exam.  errr :(

Kaki tangan macam kene ikat je sekarang gara-gara main netball kat sekolah. Sakit abih sendi-sendi tulang.  Maklumla main 3 tahun sekali.. Time-time cmni, tiap kali lepas call mak terus nangis laju-laju. DOREMON !! bawa aku pulang ...Isk isk isk !_! ;(

Ni baru balik dari KL. Ada kursus latihan dalam perkhidmatan. Belajar masak. Time masak happy. Tapi bila teringat kerja x sudah terus tak happy lagi. DOREMON !! Tolong la buat aku happy *.* Serius!! aku rindu zaman-zaman banyak masa free. Boleh tidur lambat sebab main facebook & blogwalking belog , boleh bangun lambat sebab tak de apa nak buat waktu pagi ..huhuhuhu..^.^




Penatttt!! huffftt...



byee..

Khamis, 10 Mei 2012


Aku rindu !! :(
Harap semuanya akan kembali seperti biasa..
Khamis, Mei 10, 2012 cik Es ღ

Aku rindu !! :(
Harap semuanya akan kembali seperti biasa..

Rabu, 9 Mei 2012


Pengalaman , pengalaman dan pengalaman. Itulah dunia kehidupan aku sekarang. Kalau sebelum ni ,aku rasa dunia kampus dah banyak memberi pengalaman dalam hidup. Tapi itu sebenarnya hanya sedikit sahaja yang aku lalui. Dunia kerja lebih mencabar rupanya. Sangat banyak pengalaman yang tak diduga telah aku alami. Kerenah manusia yang pelbagai sangat menguji emosi aku.


Hari Isnin :7/5...

Kalau penimat suka negara mesti tahu pasal kejohanan hoki dunia. Malaysia lawan Iran, Korea & Jepun. Part Malaysia lawan Korea & Jepun tu yang aku pergi iring student aku selaku pasukan sorak negara. Btw tahniah pasukan hoki remaja Malaysia berjaya menjuarai peringkat kumpulan. huhuhu. Time kat sini, student suke sangat nak mintak cikgu blunje."Cikgu, blunje air satu pun cukup laa"..amboii, kalau cikgu banyak duit boleh la cikgu bagi. Ni cikgu takde gaji lagi. hohoho. Dah la student ramai. Blunjer sorang yang lain pulak jeles nanti. So, cikgu nak minum & makan pun kene sorok-sorok ^.^ Tapi, ada jugak time nak balik, datang sorang student, "Cikgu, ni Rizuan 1B bagi cikgu" Sambil hulur plastik buah yang dijual digerai-gerai sekitar kawasan.Alahai, nak bagi sendiri malu-malu pulak. haha. Cikgu lagi dari student, student pulak yang blunje cikgu. Nak dijadikan cerita, student ni aku selalu sangat duk marah die dalam kelas sebab malas menulis. Rasa terharu jugak la walaupun kita selalu marah dia, tapi dia tak pernah simpan rasa marah tapi dia balas dengan memberi sesuatu untuk kita. Satu perkara yang aku belajar, budak-budak ni dia nakal dalam kelas sebab nak tarik perhatian cikgu. Nak cikgu selalu dekat dengan dia. Selepas bagi buah tu, aku tengok Rizuan ni rajin sangat dah menulis. Dah tak payah marah-marah lagi dah. Alhamdulillah (:


Hari Selasa: 8/5...

Student aku dah pandai cemburu. "Cikgu sayang  dia lebih, tak sayang kita" selalu sebut nama dia je. Selalu pergi tempat dia je. Mak aii.. Cikgu tak sayang lebih siapa-siapa la, semua sama je. Aihh. jawab camtu pun tak puas hati lagi.. Sampai cikgu buat-buat merajuk kecik hati baru nak diam. hahaha. budak-budak ni kadang-kadang kelakar. Aku terus je pegi belakang kelas sambil & suruh dieorang menulis. Kat belakang aku gelak sorang-sorang. HAHAHA.


Hari Rabu: 9/5

Aku bayangkan sangat tenang masuk kelas student exam. Tapi, MasyaAllah. Bila student tak dapat jawab soalan exam, mula la dieorang duk ganggu kawan-kawan dia yang lain. Hishh. Habis-habis, salah sorang student tanya aku:
Murid: Cikgu, kenapa saya kena jawab exam ni?
Cikgu: Kenapa awak datang sekolah?
Murid: Sebab nak main **..**

o.O!!


mood: taksabarnaktunggucutisekolah !!!



byee(:

Rabu, Mei 09, 2012 cik Es ღ

Pengalaman , pengalaman dan pengalaman. Itulah dunia kehidupan aku sekarang. Kalau sebelum ni ,aku rasa dunia kampus dah banyak memberi pengalaman dalam hidup. Tapi itu sebenarnya hanya sedikit sahaja yang aku lalui. Dunia kerja lebih mencabar rupanya. Sangat banyak pengalaman yang tak diduga telah aku alami. Kerenah manusia yang pelbagai sangat menguji emosi aku.


Hari Isnin :7/5...

Kalau penimat suka negara mesti tahu pasal kejohanan hoki dunia. Malaysia lawan Iran, Korea & Jepun. Part Malaysia lawan Korea & Jepun tu yang aku pergi iring student aku selaku pasukan sorak negara. Btw tahniah pasukan hoki remaja Malaysia berjaya menjuarai peringkat kumpulan. huhuhu. Time kat sini, student suke sangat nak mintak cikgu blunje."Cikgu, blunje air satu pun cukup laa"..amboii, kalau cikgu banyak duit boleh la cikgu bagi. Ni cikgu takde gaji lagi. hohoho. Dah la student ramai. Blunjer sorang yang lain pulak jeles nanti. So, cikgu nak minum & makan pun kene sorok-sorok ^.^ Tapi, ada jugak time nak balik, datang sorang student, "Cikgu, ni Rizuan 1B bagi cikgu" Sambil hulur plastik buah yang dijual digerai-gerai sekitar kawasan.Alahai, nak bagi sendiri malu-malu pulak. haha. Cikgu lagi dari student, student pulak yang blunje cikgu. Nak dijadikan cerita, student ni aku selalu sangat duk marah die dalam kelas sebab malas menulis. Rasa terharu jugak la walaupun kita selalu marah dia, tapi dia tak pernah simpan rasa marah tapi dia balas dengan memberi sesuatu untuk kita. Satu perkara yang aku belajar, budak-budak ni dia nakal dalam kelas sebab nak tarik perhatian cikgu. Nak cikgu selalu dekat dengan dia. Selepas bagi buah tu, aku tengok Rizuan ni rajin sangat dah menulis. Dah tak payah marah-marah lagi dah. Alhamdulillah (:


Hari Selasa: 8/5...

Student aku dah pandai cemburu. "Cikgu sayang  dia lebih, tak sayang kita" selalu sebut nama dia je. Selalu pergi tempat dia je. Mak aii.. Cikgu tak sayang lebih siapa-siapa la, semua sama je. Aihh. jawab camtu pun tak puas hati lagi.. Sampai cikgu buat-buat merajuk kecik hati baru nak diam. hahaha. budak-budak ni kadang-kadang kelakar. Aku terus je pegi belakang kelas sambil & suruh dieorang menulis. Kat belakang aku gelak sorang-sorang. HAHAHA.


Hari Rabu: 9/5

Aku bayangkan sangat tenang masuk kelas student exam. Tapi, MasyaAllah. Bila student tak dapat jawab soalan exam, mula la dieorang duk ganggu kawan-kawan dia yang lain. Hishh. Habis-habis, salah sorang student tanya aku:
Murid: Cikgu, kenapa saya kena jawab exam ni?
Cikgu: Kenapa awak datang sekolah?
Murid: Sebab nak main **..**

o.O!!


mood: taksabarnaktunggucutisekolah !!!



byee(:

Isnin, 7 Mei 2012


Assalamualaikum & Hello ^.^


Pasrah dengan ketentuan hidup? Perlu ke pasrah dan menyerah kalah tanpa ada usaha untuk kita capai apa yang sepatutnya menjadi milik kita? Ya. Betul manusia yakni kita-kita ni hanyalah mempunyai kuasa merancang & yang menentukannya sudah pasti Allah S.w.t . Ehh, aku memang tak reti nak buat permualaan entri. hehe. failed!! oHH.. ajar student wat pendahuluan karangan kemain lagi dalam kelas. Tapi nak update dalam entri ikut gaya nak wat karangan rasa macam skima la pulak. errkk. Oke- oke. Apa yang sebenarnya aku nak cakap ialah kita ni kadang- kadang tersilap memilih untuk kehidupan masa depan. Kita dah sedar kita silap tapi kita teruskan jugak dengan alasan pasrah dengan ketentuan hidup. So, betul ke cara camni?? 


Still tak faham ayat belit-belit aku kan ?

Kisahnya camni, aku makin sedar sekarang aku memang tak happy dengan apa yang aku lakukan. Maksud aku, kerjaya aku sekarang. Sekarang tiap kali teringat nak masuk kelas esok hari nya, hati mesti tak tenteram. Kenapa? Normal sebagai guru praktikel ke @ memang aku yang tak normal? Aku tak rasa happy nak melayan karenah budak-budak yang kadang-kadang terlebih manja. Rasa macam diri sendiri hipokrit buat something yang bertentangan dengan kehendak hati. Ya, aku tahu kerjaya guru memang satu kerjaya yang sangat mulia jika seseorang itu betul- betul menghayati bidang perguruan. Tapi tak ramai guru yang macam gitu kan.


Faham tak apa yang aku rasa??

Perasaan bila diri kita dipaksa melakukan sesuatu perkara yang kita tak suka. Tak enjoy la. Nak balik kampung sekarang jugak :(

Aku harap kalau betulla aku memang ditakdirkan untuk menjadi seorang guru, perasaan tak enak camni aku harap terasa masa aku praktikel je. Bila dah betul-betul jadi cikgu dah tak ade dah perasaan camni. huhuhu.Aku nak happy dengan apa yang aku lakukan. Ada cadangan?? Atau aku perlu fokus pada minat aku? Tapi tu dah jauh sangat dah nak kejar balik. Umur aku sekarang dah berapa puluh tahun. Nak kerja dengan baik cepat-cepat, nak kawen cepat-cepat. ^.^


Tuhan tolong la! Berikan aku jalan yang bahagia (:





byee..


Isnin, Mei 07, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^.^


Pasrah dengan ketentuan hidup? Perlu ke pasrah dan menyerah kalah tanpa ada usaha untuk kita capai apa yang sepatutnya menjadi milik kita? Ya. Betul manusia yakni kita-kita ni hanyalah mempunyai kuasa merancang & yang menentukannya sudah pasti Allah S.w.t . Ehh, aku memang tak reti nak buat permualaan entri. hehe. failed!! oHH.. ajar student wat pendahuluan karangan kemain lagi dalam kelas. Tapi nak update dalam entri ikut gaya nak wat karangan rasa macam skima la pulak. errkk. Oke- oke. Apa yang sebenarnya aku nak cakap ialah kita ni kadang- kadang tersilap memilih untuk kehidupan masa depan. Kita dah sedar kita silap tapi kita teruskan jugak dengan alasan pasrah dengan ketentuan hidup. So, betul ke cara camni?? 


Still tak faham ayat belit-belit aku kan ?

Kisahnya camni, aku makin sedar sekarang aku memang tak happy dengan apa yang aku lakukan. Maksud aku, kerjaya aku sekarang. Sekarang tiap kali teringat nak masuk kelas esok hari nya, hati mesti tak tenteram. Kenapa? Normal sebagai guru praktikel ke @ memang aku yang tak normal? Aku tak rasa happy nak melayan karenah budak-budak yang kadang-kadang terlebih manja. Rasa macam diri sendiri hipokrit buat something yang bertentangan dengan kehendak hati. Ya, aku tahu kerjaya guru memang satu kerjaya yang sangat mulia jika seseorang itu betul- betul menghayati bidang perguruan. Tapi tak ramai guru yang macam gitu kan.


Faham tak apa yang aku rasa??

Perasaan bila diri kita dipaksa melakukan sesuatu perkara yang kita tak suka. Tak enjoy la. Nak balik kampung sekarang jugak :(

Aku harap kalau betulla aku memang ditakdirkan untuk menjadi seorang guru, perasaan tak enak camni aku harap terasa masa aku praktikel je. Bila dah betul-betul jadi cikgu dah tak ade dah perasaan camni. huhuhu.Aku nak happy dengan apa yang aku lakukan. Ada cadangan?? Atau aku perlu fokus pada minat aku? Tapi tu dah jauh sangat dah nak kejar balik. Umur aku sekarang dah berapa puluh tahun. Nak kerja dengan baik cepat-cepat, nak kawen cepat-cepat. ^.^


Tuhan tolong la! Berikan aku jalan yang bahagia (:





byee..


Sabtu, 5 Mei 2012



Assalamualaikum & Hello ^.^


Selamat berhujung minggu. Seperti biasa akan muncullah satu entri baru dari blog ni bila tiba hujung minggu. hehe. Entri ni aku coretkan satu lagi  pengalaman aku sebagai cikgu praktikel.


Oke. Kisahnya bermula daripada kecuaian , kelalaian, dan sifat pelupa diri sendiri. hehehe. Bila ingat balik terasa nak gelak. Macam mana aku boleh lupa. Lupa apa? Lupa masa masuk kelas untuk mengajar 4C. kehkeh. OKeee. Al- kisahnya, bukan diriku sengaja , tetapi aku dengan confidennye merasakan kelas aku 10.20 pagi tanpa melihat semula jadual waktu.hehee.Padahal hari ni hari jumaat, bermakna jam 10.20 student dah rehat.


Ohhh. Maafkan cikgu yea! :) Nasib memang baik sebab takde pengetua, PK, cikgu disiplin yang lalu kelas aku time aku tak masuk kelas tu. Kalau tak habislaaa.hihihi. Aku duk termangu je kat meja sambil tengok-tengok jam nak tunggu pukul 10.20 nak masuk kelas. hehehe. Lastly, tinggal masa lagi 10 minit, muncullah sorang student. "Cikgu tak payah masuk kelas la, masa tinggal lagi 10 minit. Oh My God !! Baru terkapai-kapai carik jadual nak tengok balik.Memang salah aku la kan.  HAHAHA.


Terkocoh-kocoh naik ke kelas walaupun masa tinggal lagi 10 minit! huhh. Tak sempat nak mengajar dah time tu. Buat syarat je masuk kelas. hahaha. Pengajarannya kalau dah tahu jenis pelupa, selalu la letak jadual depan mata, hikhok. =p


Maaf sayang-sayang! cikgu lupa ^.^






byee :)
Sabtu, Mei 05, 2012 cik Es ღ


Assalamualaikum & Hello ^.^


Selamat berhujung minggu. Seperti biasa akan muncullah satu entri baru dari blog ni bila tiba hujung minggu. hehe. Entri ni aku coretkan satu lagi  pengalaman aku sebagai cikgu praktikel.


Oke. Kisahnya bermula daripada kecuaian , kelalaian, dan sifat pelupa diri sendiri. hehehe. Bila ingat balik terasa nak gelak. Macam mana aku boleh lupa. Lupa apa? Lupa masa masuk kelas untuk mengajar 4C. kehkeh. OKeee. Al- kisahnya, bukan diriku sengaja , tetapi aku dengan confidennye merasakan kelas aku 10.20 pagi tanpa melihat semula jadual waktu.hehee.Padahal hari ni hari jumaat, bermakna jam 10.20 student dah rehat.


Ohhh. Maafkan cikgu yea! :) Nasib memang baik sebab takde pengetua, PK, cikgu disiplin yang lalu kelas aku time aku tak masuk kelas tu. Kalau tak habislaaa.hihihi. Aku duk termangu je kat meja sambil tengok-tengok jam nak tunggu pukul 10.20 nak masuk kelas. hehehe. Lastly, tinggal masa lagi 10 minit, muncullah sorang student. "Cikgu tak payah masuk kelas la, masa tinggal lagi 10 minit. Oh My God !! Baru terkapai-kapai carik jadual nak tengok balik.Memang salah aku la kan.  HAHAHA.


Terkocoh-kocoh naik ke kelas walaupun masa tinggal lagi 10 minit! huhh. Tak sempat nak mengajar dah time tu. Buat syarat je masuk kelas. hahaha. Pengajarannya kalau dah tahu jenis pelupa, selalu la letak jadual depan mata, hikhok. =p


Maaf sayang-sayang! cikgu lupa ^.^






byee :)

Isnin, 30 April 2012


Assalamualaikum & Hello ^.^


Hidup tak sempurna kalau tak ada masalah..
Hidup tak sempurna kalau tak pandai nak atasi masalah..



kata-kata:Cik Es         




Indah nian kilauan bintang,
Berkelip- kelip penyeri malam;
Masalah kalian tak akan hilang,
Andai diri terusan berdiam.



apayangkurasadimalamhariini (:



bye ;)


Isnin, April 30, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^.^


Hidup tak sempurna kalau tak ada masalah..
Hidup tak sempurna kalau tak pandai nak atasi masalah..



kata-kata:Cik Es         




Indah nian kilauan bintang,
Berkelip- kelip penyeri malam;
Masalah kalian tak akan hilang,
Andai diri terusan berdiam.



apayangkurasadimalamhariini (:



bye ;)


Ahad, 29 April 2012


Assalamualaikum & Hello :)


Terasa macam hari minggu betul-betul hari ni. hehehe. Sebab boleh keluar jalan- jalan & kerja-kerja takde banyak sangat. Boleh relax sikit. hihihhi. Minggu sebelum ni tak rasa macam hari minggu sangat, sebab weekend pun perlu ke sekolah. Ada kelas ganti. So, mood hujung minggu ni happy sikit. Orang yang badmood pun dah tak badmood lagi . hihi

Tapi kannn, ada aje menda yang nak kacau mood happy aku. Tadi time keluar planing paling utama nak makan burgercheese Mc D  ! alahai. Pergi jusco takde mc D ada kepsi je. Pergi tesco ada kepsi je takde Mc D. Memang spoil mood betulla. Susah betul nak cari Mc D kat bumi Melaka ni. Nak tak nak terpaksa la telan kepsi je. Hahh, ni lagi satu benda yang membuatkan aku rasa tak best. Bila aku pergi order makanan dengan mood yang ceria tapi orang yang ambik order nak tak nak je layan customer. Mak aiii. Nak kerja ke tak nak?? Hahh. Kan dah tak habis dah kepsi aku ni. Dah la kat sini tak ada orang yang nak habiskan makanan aku. Tapau. Bawak balik umah. Nyesal order bebanyak !! :(

Ni yang buat aku rindu sangat kat bumi serdang ni. Especially, The Mines! Sesape pernah pergi tau la kan. Pada aku, kepsi & Mc D kat sana memang tak pernah mengecewakan. Aku tak tau la apa bezanya tapi aku suka kat sana. Lagi- lagi bila dapat makan bersama orang tersayang =P muahahaha. Banyak asalan kan? Padahal kalau orang letak dia depan mata aku laju la aku makan. ok ! mengaku. I miss u ^.^   


tak padat burgercheese Mc D dapat makan ngan awak macam ni pun dah kira oke dah  ^.^




tak tau nak letak tajuk entri ape. tolong letakkan bagi sedap sikit . hehehe


ok. byee :)
Ahad, April 29, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello :)


Terasa macam hari minggu betul-betul hari ni. hehehe. Sebab boleh keluar jalan- jalan & kerja-kerja takde banyak sangat. Boleh relax sikit. hihihhi. Minggu sebelum ni tak rasa macam hari minggu sangat, sebab weekend pun perlu ke sekolah. Ada kelas ganti. So, mood hujung minggu ni happy sikit. Orang yang badmood pun dah tak badmood lagi . hihi

Tapi kannn, ada aje menda yang nak kacau mood happy aku. Tadi time keluar planing paling utama nak makan burgercheese Mc D  ! alahai. Pergi jusco takde mc D ada kepsi je. Pergi tesco ada kepsi je takde Mc D. Memang spoil mood betulla. Susah betul nak cari Mc D kat bumi Melaka ni. Nak tak nak terpaksa la telan kepsi je. Hahh, ni lagi satu benda yang membuatkan aku rasa tak best. Bila aku pergi order makanan dengan mood yang ceria tapi orang yang ambik order nak tak nak je layan customer. Mak aiii. Nak kerja ke tak nak?? Hahh. Kan dah tak habis dah kepsi aku ni. Dah la kat sini tak ada orang yang nak habiskan makanan aku. Tapau. Bawak balik umah. Nyesal order bebanyak !! :(

Ni yang buat aku rindu sangat kat bumi serdang ni. Especially, The Mines! Sesape pernah pergi tau la kan. Pada aku, kepsi & Mc D kat sana memang tak pernah mengecewakan. Aku tak tau la apa bezanya tapi aku suka kat sana. Lagi- lagi bila dapat makan bersama orang tersayang =P muahahaha. Banyak asalan kan? Padahal kalau orang letak dia depan mata aku laju la aku makan. ok ! mengaku. I miss u ^.^   


tak padat burgercheese Mc D dapat makan ngan awak macam ni pun dah kira oke dah  ^.^




tak tau nak letak tajuk entri ape. tolong letakkan bagi sedap sikit . hehehe


ok. byee :)

Sabtu, 28 April 2012


Assalamualaikum & Hello ^.^


Dalam entri ni aku rasa nak tukar Kata Ganti Nama diri boleh tak? Boleh tak boleh nak jugak ! Muehehe . Nak tukar kata ganti nama aku kepada cikgu. Sebab musabab aku nak guna KGND cikgu ni kerana entri yang bakal dihasilkan ialah berkaitan dengan dengan dunia seorang guru setelah dua minggu menjadi cikgu di sekolah. hehehehe.


Ok- ok! Dalam entri ni cikgu akan bahagikan kepada beberapa situasi yang mana kejadian-kejadian ini berlaku sepanjang cikgu berada di sekolah. Perkara yang berlaku ini akan cikgu kenang sampai bila-bila sebagai pengalaman seorang cikgu praktikel di SMK SERI KOTA, MELAKA. hihihi :)

bukan muridku ! sekadar gambar hiasa. hehehe



Situasi 1

(Cikgu ditugaskan untuk relief kelas yang sama pada waktu pagi & sebelum balik)
Masuk kelas awal- awal pagi dah ada murid- murid cikgu yang tidur. Zaman sekarang bukan macam zaman P. Ramlee lagi adik kakak oii. Kalau dulu hari- hari cikgu tidur. Tapi sekarang tak lagi dah. Hari- hari murid tidur. Dunia dah berubah. Itu la hakikatnya. Nak jadikan cerita, pagi & tengahari masuk kelas tu, murid yang berlainan tidur. Oke, masuk waktu pagi, tugas cikgu kejutkan budak- budak yang tidur melentok atas meja. Amboi anak murid cikgu ni, kot ye pun malas belajar jangan ler tidur pagi- pagi nih. Kan PK lalu kat kelas ni cikgu jugak yang kena. Alasan ada yang kerja malam la, tidur lewat tengok bola la,pot pet - pot pet. OK, maaf ye ! cikgu tak leh terima apa pun alasan. Time dalam kelas tak sepatutnye tidur ye. Kalau waktu pagi dah mengantuk, waktu tengahari apalagi. Makin ramai ler yang tidur. Tapi murid yang tak tidur waktu pagi tadi. hehehe. Sekali lagi tugas cikgu kejutkan budak- budak tidur. Salah sorang murid berkata : CIKGU DALAM KELAS NI TIDUR ADA SHIF! PAGI ORANG LAIN, TENGAHARI ORANG LAIN PULAK. adoyaiii, nasib kelas relief je! tapi dasar kat sekolah ni cikgu tak boleh biar student tidur, kene kejutkan jugak ! Ting tongg. cikgu pening dan terkedu dengar kata-kata student. Haihh, zaman sekarang dalam kelas dah ada shif tidur. Kelasss kau !



Situasi 2

(Cikgu perlu pakai pakaian sukan ke sekolah kerana ditugaskan memantau murid buat latihan netball)
Kes ni cikgu perlu buat- buat seronok bila terpaksa memantau murid seawal jam 6.45 pagi perlu ada kat sekolah dan balik pula seawal jam 7 petang. Ohsemm! seronok sangat. Sekolah sukan ok! hehehe... Cikgu dengan rela hati menunggu murid- murid kesayangan duk main netball. Hakikatnya cikgu sangatla tak suka sukan- sukan ni =P  hehehe. Ada perkara yang sangat tak best bila perlu pakai pakaian sukan masuk kelas. Salah seorang murid berkata: CIKGU, UMUR CIKGU BERAPA? CIKGU PAKAI MACAM NI MACAM BUDAK UMUR 18 TAHUN. CIKGU KECIKNYEE!!! ^.^ Cikgu memerlukan kasut bertumit time masuk kelas supaya nampak lebih tinggi & memakai baju kurung supaya lebih nampak lebih besar !!!



Situasi 3 

(Cikgu mengajar kat depan murid duk sok sek- sok sek kat belakang)
Dalam kelas cikgu punya la bersemangat duk mengajar. Tangan dah macam Karam Sing Walia dah ni duk beri penerangan kat murid- murid. Tapi yang sepoi mood cikgu tiba- tiba cikgu dapat mengesan dua orang duk perempuan duk sengih- sengih. Tak cukup sengih, dieorang main bisik- bisik pulak. Haih, dah mula tak sedap hati dah ni. Budak ni kenapa?? Tudung aku senget ke?? Air liur aku tersembur ke?? Steress cikgu kejap. Tak pa, tahap kesabaran cikgu masih lagi terkawal dan cikgu mampu lagi tersenyum kepada murid yang tersengih- sengih tadi. Habis waktu pengajaran, budak perempuan datang salam cium tangan macam biasa. Datang dua orang budak tadi. Selepas salam cium tangan salah seorangnya berkata: CIKGU, CIKGU COMEL LA. BILA CIKGU CAKAP KAT DEPAN SAYA SUKA TENGOK MULUT CIKGU CAKAP. ^.^ Hoiii. Boleh pulak cenggitu ?? Cikgu cover malu kena puji. Awak ni macam- macam je. Lain kali kan dah segan cikgu nak cakap kat depan. Tesengih-sengih budak tu keluar kelas.      kahkahkah =P   Apa yang penting awak dengar & paham apa cikgu ajar. Puji- puji ni cikgu tak harap sangat pun. (:



Situasi 4

Time perhimpunan mingguan )
Fist time hari isnin hari tu masuk perhimpunan pagi & duduk sebaris di hadapan perhimpunan pagi bersama guru- guru senior . Ohh. Perasaan masa tu dah macam cikgu sangat dah ! Baru sedar "aku" sebenarnya dah bertukar status cikgu. Bukan lagi mahasiswa Universiti walaupun tak habis belajar lagi. Tak boleh nak gelak- gelak suka hati kat mana-mana. Semua menda kena jaga. Jadi cikgu tak mudah. Murid asyik duk perhati tingkah laku cikgu. Maka cikgu dengan tiba- tiba berubah jadi manusia yang sedikit matang. Tapi tak best sangat la tak boleh buat perangai gila sesuka hati lagi dah. hehehe :)


Situasi 5

( Guna papan hitam dalam kelas )
Masih ada lagi rupanya kat sekolah guna papan hitam dalam kelas. Silalah percaya walaupun pada mulanya masuk kelas cikgu seakan tak percaya. Nasib kelas lagi satu yang cikgu ajar guna white board. Inilah hakikatnya menjadi seorang guru. Perlu bersedia walau apa jua keadaannya. Perlu menerima apa adanya dalam mendidik anak murid mereka yang pelbagai kerenahnya.



Itu sahaja yang dapat cikgu bebelkan untuk malam ini. Sekadar melepaskan rindu untuk mengupdate blog tercinta dan tidak menghampakan insan yang bertanyakan saya bile nak update blog, asyik yang sama je bila buka, bosan la.. Itu sahaja bebelan untuk malam minggu ni.


byee ;)






Sabtu, April 28, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^.^


Dalam entri ni aku rasa nak tukar Kata Ganti Nama diri boleh tak? Boleh tak boleh nak jugak ! Muehehe . Nak tukar kata ganti nama aku kepada cikgu. Sebab musabab aku nak guna KGND cikgu ni kerana entri yang bakal dihasilkan ialah berkaitan dengan dengan dunia seorang guru setelah dua minggu menjadi cikgu di sekolah. hehehehe.


Ok- ok! Dalam entri ni cikgu akan bahagikan kepada beberapa situasi yang mana kejadian-kejadian ini berlaku sepanjang cikgu berada di sekolah. Perkara yang berlaku ini akan cikgu kenang sampai bila-bila sebagai pengalaman seorang cikgu praktikel di SMK SERI KOTA, MELAKA. hihihi :)

bukan muridku ! sekadar gambar hiasa. hehehe



Situasi 1

(Cikgu ditugaskan untuk relief kelas yang sama pada waktu pagi & sebelum balik)
Masuk kelas awal- awal pagi dah ada murid- murid cikgu yang tidur. Zaman sekarang bukan macam zaman P. Ramlee lagi adik kakak oii. Kalau dulu hari- hari cikgu tidur. Tapi sekarang tak lagi dah. Hari- hari murid tidur. Dunia dah berubah. Itu la hakikatnya. Nak jadikan cerita, pagi & tengahari masuk kelas tu, murid yang berlainan tidur. Oke, masuk waktu pagi, tugas cikgu kejutkan budak- budak yang tidur melentok atas meja. Amboi anak murid cikgu ni, kot ye pun malas belajar jangan ler tidur pagi- pagi nih. Kan PK lalu kat kelas ni cikgu jugak yang kena. Alasan ada yang kerja malam la, tidur lewat tengok bola la,pot pet - pot pet. OK, maaf ye ! cikgu tak leh terima apa pun alasan. Time dalam kelas tak sepatutnye tidur ye. Kalau waktu pagi dah mengantuk, waktu tengahari apalagi. Makin ramai ler yang tidur. Tapi murid yang tak tidur waktu pagi tadi. hehehe. Sekali lagi tugas cikgu kejutkan budak- budak tidur. Salah sorang murid berkata : CIKGU DALAM KELAS NI TIDUR ADA SHIF! PAGI ORANG LAIN, TENGAHARI ORANG LAIN PULAK. adoyaiii, nasib kelas relief je! tapi dasar kat sekolah ni cikgu tak boleh biar student tidur, kene kejutkan jugak ! Ting tongg. cikgu pening dan terkedu dengar kata-kata student. Haihh, zaman sekarang dalam kelas dah ada shif tidur. Kelasss kau !



Situasi 2

(Cikgu perlu pakai pakaian sukan ke sekolah kerana ditugaskan memantau murid buat latihan netball)
Kes ni cikgu perlu buat- buat seronok bila terpaksa memantau murid seawal jam 6.45 pagi perlu ada kat sekolah dan balik pula seawal jam 7 petang. Ohsemm! seronok sangat. Sekolah sukan ok! hehehe... Cikgu dengan rela hati menunggu murid- murid kesayangan duk main netball. Hakikatnya cikgu sangatla tak suka sukan- sukan ni =P  hehehe. Ada perkara yang sangat tak best bila perlu pakai pakaian sukan masuk kelas. Salah seorang murid berkata: CIKGU, UMUR CIKGU BERAPA? CIKGU PAKAI MACAM NI MACAM BUDAK UMUR 18 TAHUN. CIKGU KECIKNYEE!!! ^.^ Cikgu memerlukan kasut bertumit time masuk kelas supaya nampak lebih tinggi & memakai baju kurung supaya lebih nampak lebih besar !!!



Situasi 3 

(Cikgu mengajar kat depan murid duk sok sek- sok sek kat belakang)
Dalam kelas cikgu punya la bersemangat duk mengajar. Tangan dah macam Karam Sing Walia dah ni duk beri penerangan kat murid- murid. Tapi yang sepoi mood cikgu tiba- tiba cikgu dapat mengesan dua orang duk perempuan duk sengih- sengih. Tak cukup sengih, dieorang main bisik- bisik pulak. Haih, dah mula tak sedap hati dah ni. Budak ni kenapa?? Tudung aku senget ke?? Air liur aku tersembur ke?? Steress cikgu kejap. Tak pa, tahap kesabaran cikgu masih lagi terkawal dan cikgu mampu lagi tersenyum kepada murid yang tersengih- sengih tadi. Habis waktu pengajaran, budak perempuan datang salam cium tangan macam biasa. Datang dua orang budak tadi. Selepas salam cium tangan salah seorangnya berkata: CIKGU, CIKGU COMEL LA. BILA CIKGU CAKAP KAT DEPAN SAYA SUKA TENGOK MULUT CIKGU CAKAP. ^.^ Hoiii. Boleh pulak cenggitu ?? Cikgu cover malu kena puji. Awak ni macam- macam je. Lain kali kan dah segan cikgu nak cakap kat depan. Tesengih-sengih budak tu keluar kelas.      kahkahkah =P   Apa yang penting awak dengar & paham apa cikgu ajar. Puji- puji ni cikgu tak harap sangat pun. (:



Situasi 4

Time perhimpunan mingguan )
Fist time hari isnin hari tu masuk perhimpunan pagi & duduk sebaris di hadapan perhimpunan pagi bersama guru- guru senior . Ohh. Perasaan masa tu dah macam cikgu sangat dah ! Baru sedar "aku" sebenarnya dah bertukar status cikgu. Bukan lagi mahasiswa Universiti walaupun tak habis belajar lagi. Tak boleh nak gelak- gelak suka hati kat mana-mana. Semua menda kena jaga. Jadi cikgu tak mudah. Murid asyik duk perhati tingkah laku cikgu. Maka cikgu dengan tiba- tiba berubah jadi manusia yang sedikit matang. Tapi tak best sangat la tak boleh buat perangai gila sesuka hati lagi dah. hehehe :)


Situasi 5

( Guna papan hitam dalam kelas )
Masih ada lagi rupanya kat sekolah guna papan hitam dalam kelas. Silalah percaya walaupun pada mulanya masuk kelas cikgu seakan tak percaya. Nasib kelas lagi satu yang cikgu ajar guna white board. Inilah hakikatnya menjadi seorang guru. Perlu bersedia walau apa jua keadaannya. Perlu menerima apa adanya dalam mendidik anak murid mereka yang pelbagai kerenahnya.



Itu sahaja yang dapat cikgu bebelkan untuk malam ini. Sekadar melepaskan rindu untuk mengupdate blog tercinta dan tidak menghampakan insan yang bertanyakan saya bile nak update blog, asyik yang sama je bila buka, bosan la.. Itu sahaja bebelan untuk malam minggu ni.


byee ;)






Ahad, 22 April 2012


Assalamualaikum & Hello ^.^


Seperti yang dijangka oleh diri sendiri sememangnya aku tak mampu mengupdate entry ketika hari bekerja. Ecehh. Sekarang status dah bertukar daripada seorang pelajar kepada seorang yang memegang jawatan guru praktikel. Alohaii.. kehidupan banyak sangat berubah dalam masa seminggu. Aku hanya mampu kuatkan hati untuk teruskan kehidupan baru. Ya, memang permulaan sesuatu kerja itu agak sukar. Tapi aku percaya ianya akan menjadi mudah bila kita dah mula serasi dan selesa dengan tugas yang diberikan. Tugas cikgu memang mencabar. Tambahan zaman sekarang budak- budak bukan sekolah bukan lagi seperti dahulu yang boleh ditegur dan dimarahi sesuka hati oleh cikgu. Aku mengaku, tempoh masa seminggu lepas memang tak cukup untuk aku menyesuaikan diri dengan keadaan sekolah dan murid. InsyaAllah aku akan terus berusaha untuk menjadi seorang guru yang mampu mendidik anak bangsa dalam tempoh praktikel ini.

Minggu pertama hanya dipenuhi dengan waktu- waktu relief . Dengan itu, dapatlah aku mengenali sikap murid di sekolah. Jadual dah dapat pada hari ketiga berpraktikel. Alhamdulillah. Kelas yang akan dikendalikan ialah pelajar tingkatan satu dan empat.

Dugaan sering datang tak kira dimana kita berada. Hari ketiga praktikel di sekolah, sony c510 kesayangan aku telah masuk air. Oh My God ! :( . Boleh dikatakan semua entry bergambar dalam blog ini ialah daripada hasil titik peluh sony aku. Walaupun tu hanyalah sony c510, bukan iPhone, samsung galaxy note,blackbery apa-apa jenis phone yang semakin canggih masa sekarang. Tetapi aku sungguh-sungguh sayang c510 tu. :(.... Macam mana boleh masuk air, biarla hanya aku dan sony yang tahu dan beberapa orang terdekat.. Sekarang ehsan housemate, aku diberi pinjam nset beliau. Nset yang hanya boleh meng-call dan di-call. Msej yang diterima lambat, dan lansung tidak boleh membalas sms. Btw thnks housemate. Semua nombor sah-sah la hilang. Ohsem ! perasaan sekarang sangatla seteress!! Semoga dimurahkan rezeki untuk mendapatkan satu nset yang lebih baik. Amin :)

(sony masuk air) ---Eshan wc compaq aku :)

Kisah hujung minggu pertama sebagai cikgu juga awesome ! Hari sabtu perlu ke sekolah untuk ganti cuti Hari Raya Haji. Tak cukup dengan itu, petangnya perlu support student lawan bola . Oke. cikgu Syahida sedang belajar menerima hakikat tugas sebagai seorang guru. =) Balik dari sekolah terima layanan dari seseorang yang badmood! oh. seronoknyee hidup. Macam nak menangis terharu je sekarang. hihihihi.. Hari ahad pula perlu diperuntukkan masa untuk menyediakan bahan bantu mengajar dan rancangan pengajaran. Esok tuan pengetua nak tengok. Ok, satu kerja pun belum jalan kerana tak de orang yang nak menggerakkan kerja tersebut. he he he he :D

Inilah yang dinamakan dugaan dan cabaran dalam kehidupan ^.^

Andai ada putera @ puteri yang sudi menjengah dan membaca entri ini, ku pinta sisiplah doa buatku agar dipermudahkan segala urusan dan dugaan.TQ




moodakusekarangtaksabarnaktunggucutisekolah
nakbalikkampungdengansegerajumpaummiayah:)



byeee (:


Ahad, April 22, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^.^


Seperti yang dijangka oleh diri sendiri sememangnya aku tak mampu mengupdate entry ketika hari bekerja. Ecehh. Sekarang status dah bertukar daripada seorang pelajar kepada seorang yang memegang jawatan guru praktikel. Alohaii.. kehidupan banyak sangat berubah dalam masa seminggu. Aku hanya mampu kuatkan hati untuk teruskan kehidupan baru. Ya, memang permulaan sesuatu kerja itu agak sukar. Tapi aku percaya ianya akan menjadi mudah bila kita dah mula serasi dan selesa dengan tugas yang diberikan. Tugas cikgu memang mencabar. Tambahan zaman sekarang budak- budak bukan sekolah bukan lagi seperti dahulu yang boleh ditegur dan dimarahi sesuka hati oleh cikgu. Aku mengaku, tempoh masa seminggu lepas memang tak cukup untuk aku menyesuaikan diri dengan keadaan sekolah dan murid. InsyaAllah aku akan terus berusaha untuk menjadi seorang guru yang mampu mendidik anak bangsa dalam tempoh praktikel ini.

Minggu pertama hanya dipenuhi dengan waktu- waktu relief . Dengan itu, dapatlah aku mengenali sikap murid di sekolah. Jadual dah dapat pada hari ketiga berpraktikel. Alhamdulillah. Kelas yang akan dikendalikan ialah pelajar tingkatan satu dan empat.

Dugaan sering datang tak kira dimana kita berada. Hari ketiga praktikel di sekolah, sony c510 kesayangan aku telah masuk air. Oh My God ! :( . Boleh dikatakan semua entry bergambar dalam blog ini ialah daripada hasil titik peluh sony aku. Walaupun tu hanyalah sony c510, bukan iPhone, samsung galaxy note,blackbery apa-apa jenis phone yang semakin canggih masa sekarang. Tetapi aku sungguh-sungguh sayang c510 tu. :(.... Macam mana boleh masuk air, biarla hanya aku dan sony yang tahu dan beberapa orang terdekat.. Sekarang ehsan housemate, aku diberi pinjam nset beliau. Nset yang hanya boleh meng-call dan di-call. Msej yang diterima lambat, dan lansung tidak boleh membalas sms. Btw thnks housemate. Semua nombor sah-sah la hilang. Ohsem ! perasaan sekarang sangatla seteress!! Semoga dimurahkan rezeki untuk mendapatkan satu nset yang lebih baik. Amin :)

(sony masuk air) ---Eshan wc compaq aku :)

Kisah hujung minggu pertama sebagai cikgu juga awesome ! Hari sabtu perlu ke sekolah untuk ganti cuti Hari Raya Haji. Tak cukup dengan itu, petangnya perlu support student lawan bola . Oke. cikgu Syahida sedang belajar menerima hakikat tugas sebagai seorang guru. =) Balik dari sekolah terima layanan dari seseorang yang badmood! oh. seronoknyee hidup. Macam nak menangis terharu je sekarang. hihihihi.. Hari ahad pula perlu diperuntukkan masa untuk menyediakan bahan bantu mengajar dan rancangan pengajaran. Esok tuan pengetua nak tengok. Ok, satu kerja pun belum jalan kerana tak de orang yang nak menggerakkan kerja tersebut. he he he he :D

Inilah yang dinamakan dugaan dan cabaran dalam kehidupan ^.^

Andai ada putera @ puteri yang sudi menjengah dan membaca entri ini, ku pinta sisiplah doa buatku agar dipermudahkan segala urusan dan dugaan.TQ




moodakusekarangtaksabarnaktunggucutisekolah
nakbalikkampungdengansegerajumpaummiayah:)



byeee (:


Jumaat, 13 April 2012


Assalamualaikum & Hello ^.^


Perempuan sering dikaitkan dengan seseorang individu yang sensetif, lembut, tak suka buat kerja- kerja menukang, penakut, dll . hehehe. Tapi jangan tak tahu, ada jugak lelaki yang jenis macam gini & ada jugak perempuan yang terbalik sifatnya dari yang aku sebut kat atas tu. Kebiasaannya bila dikaitkan dengan perempuan kebanyakannya macam tu la sifatnya. eh eh, tapi walaupun kita ni perempuan yang ayu, lembut, comel tak boleh buat kerja lelaki, (hihihi) tapi aku rasa kita kene jugak belajar basic kerja orang lelaki macam menukang segala bagai. hohoho. Kalau tak diri kita sendiri yang susah. hehe.

Haa. semenjak aku duk jauh dari family ni, banyak menda yang aku kena belajar. Berdiri di atas kaki sendiri katakan. hehe. Ok, aku bagi contoh:

Situasi 1 : ( Pejabat pos laju Malim , Melaka). Aku teman kawan aku Imah pergi ambik motor kat pejabat pos. Plat motor kat belakang dia cabut dan kita kene letak sendiri. 
" Haaa. ni plat kene letak sendiri". Terus jalan laju-laju ambik apa nama benda alat tu entah bagi aku & kawan aku nak suh lekatkan plat motor. Aku & Imah dah terkebil- kebil. Nak lekatkan plat moto kat belakang motor pun tak reti. Alahai perempuan. Tapi sentiasa ada insan lelaki yang memahami akan hakikat keleman perempuan. Datang la seorang hamba Allah. " Pandai tak?". Serentak aku & Imah geleng kepala laju-laju tanda tak reti. keh keh keh. Dia terus tolong buatkan dan tak sampai limaminit dah setle. keh keh keh .ok situasi 1 setle. Alhamdulillah.

Situasi 2: (Tesco, Melaka) Oh. Perempuan memang suka sangat shopping kan? Haa. walaupun rumah sewa aku ni dah lengkap segala macam benda, ada aje menda yang aku rasa tak cukup. Jalan- jalan dalam tesco tu jumpa box yang cute warna- warni. Ehh, tempat letak buku tak da lagi. Takkan sepanjang tiga bulan buku nak duk dalam kotak ( alasan nak beli cute box tadi ). keh keh. Terus jalan laju- laju ngan kaki shopping yang seangkatan ke tempat yang ada cute box tu. ehh. ni kena pasang sendiri. Ha, ada sorang member aku Ayu yang reti menukang setuju untuk pasangkan. So, apelagi terus ambik la. =p rm. 9.90. 
Balik rumah terus nak pasang box ni. Oh skrewdriver takde. Camne nak pusing skru nak lekatkan kotak ni ye. Ok. Kuarkan segala alatan dari pensil box aku. Pisau, stepler,. tapi tak mampu nak lekatkan jugak. Separuh kerja je jalan. Masuk dapur ambik penebuk susu. HAHAHA. Agak- agak jadi tak? Mestila tak kan. Inila perempuan, lansung tak simpan alat-alat menukang. Alat make up adala. hihihihi. Maka tersadai la box tu sampai petang hari tunggu jiran balik kerja mintak pinjam skrewdriver. Malamnya baru setle siapkan box- box tu. Terima kasih jiran (:

tadaaa... thanks to Ayu


Situasi 3 : ( Rumah sewa di Kg. Bukit Piatu, Melaka ). Malam pertama tidur kat umah sewa lansung tak lena. Pusing kiri kanan tak boleh nak tidur. Nak tau kenapa? Takut tidur dalam gelap. Haihh. Nak bukak lampu kesian kat member sebelah. Keesokan harinya kene luahkan jugak rasa hati pasal xleh tidur dalam gelap. Bukan apa, bilik kat umah sewa aku ni, bila tutup lampu satu garisan cahaya pun tak da. Oh,.. tak boleh - tak  boleh. Kena jugak cari lampu tidur. Lampu oh lampu. Yang cam mane nak gune ni. Mentol merah, mentol oren. Ape tu. Mane yang oke? Haii. tu semua ayah aku yang uruskan kalau umah. Nasib ada kawan aku Ayu  ni lagi yang tolong bantu aku carikkan lampu tidur yang murah (rm4.99) dan selesa nk guna untuk tidur. Kalau tak kena cara silau cahaya tak boleh tidur jugak kan. Tidur tu penting. Kah kah kah. Okeeee... semalam dah tidur lena . Alhamdulillah (:

Butterfly with me. Tak takut tidur lagi dah (: hehehe


Pesanan penaja: Jadilah wanita yang serba boleh & serba tahu walaupun tu kerja- kerja orang lelaki. Dapat buat basic pun dah kira ok dah tu . hehehe. Peach ^.^

byee :)
Jumaat, April 13, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^.^


Perempuan sering dikaitkan dengan seseorang individu yang sensetif, lembut, tak suka buat kerja- kerja menukang, penakut, dll . hehehe. Tapi jangan tak tahu, ada jugak lelaki yang jenis macam gini & ada jugak perempuan yang terbalik sifatnya dari yang aku sebut kat atas tu. Kebiasaannya bila dikaitkan dengan perempuan kebanyakannya macam tu la sifatnya. eh eh, tapi walaupun kita ni perempuan yang ayu, lembut, comel tak boleh buat kerja lelaki, (hihihi) tapi aku rasa kita kene jugak belajar basic kerja orang lelaki macam menukang segala bagai. hohoho. Kalau tak diri kita sendiri yang susah. hehe.

Haa. semenjak aku duk jauh dari family ni, banyak menda yang aku kena belajar. Berdiri di atas kaki sendiri katakan. hehe. Ok, aku bagi contoh:

Situasi 1 : ( Pejabat pos laju Malim , Melaka). Aku teman kawan aku Imah pergi ambik motor kat pejabat pos. Plat motor kat belakang dia cabut dan kita kene letak sendiri. 
" Haaa. ni plat kene letak sendiri". Terus jalan laju-laju ambik apa nama benda alat tu entah bagi aku & kawan aku nak suh lekatkan plat motor. Aku & Imah dah terkebil- kebil. Nak lekatkan plat moto kat belakang motor pun tak reti. Alahai perempuan. Tapi sentiasa ada insan lelaki yang memahami akan hakikat keleman perempuan. Datang la seorang hamba Allah. " Pandai tak?". Serentak aku & Imah geleng kepala laju-laju tanda tak reti. keh keh keh. Dia terus tolong buatkan dan tak sampai limaminit dah setle. keh keh keh .ok situasi 1 setle. Alhamdulillah.

Situasi 2: (Tesco, Melaka) Oh. Perempuan memang suka sangat shopping kan? Haa. walaupun rumah sewa aku ni dah lengkap segala macam benda, ada aje menda yang aku rasa tak cukup. Jalan- jalan dalam tesco tu jumpa box yang cute warna- warni. Ehh, tempat letak buku tak da lagi. Takkan sepanjang tiga bulan buku nak duk dalam kotak ( alasan nak beli cute box tadi ). keh keh. Terus jalan laju- laju ngan kaki shopping yang seangkatan ke tempat yang ada cute box tu. ehh. ni kena pasang sendiri. Ha, ada sorang member aku Ayu yang reti menukang setuju untuk pasangkan. So, apelagi terus ambik la. =p rm. 9.90. 
Balik rumah terus nak pasang box ni. Oh skrewdriver takde. Camne nak pusing skru nak lekatkan kotak ni ye. Ok. Kuarkan segala alatan dari pensil box aku. Pisau, stepler,. tapi tak mampu nak lekatkan jugak. Separuh kerja je jalan. Masuk dapur ambik penebuk susu. HAHAHA. Agak- agak jadi tak? Mestila tak kan. Inila perempuan, lansung tak simpan alat-alat menukang. Alat make up adala. hihihihi. Maka tersadai la box tu sampai petang hari tunggu jiran balik kerja mintak pinjam skrewdriver. Malamnya baru setle siapkan box- box tu. Terima kasih jiran (:

tadaaa... thanks to Ayu


Situasi 3 : ( Rumah sewa di Kg. Bukit Piatu, Melaka ). Malam pertama tidur kat umah sewa lansung tak lena. Pusing kiri kanan tak boleh nak tidur. Nak tau kenapa? Takut tidur dalam gelap. Haihh. Nak bukak lampu kesian kat member sebelah. Keesokan harinya kene luahkan jugak rasa hati pasal xleh tidur dalam gelap. Bukan apa, bilik kat umah sewa aku ni, bila tutup lampu satu garisan cahaya pun tak da. Oh,.. tak boleh - tak  boleh. Kena jugak cari lampu tidur. Lampu oh lampu. Yang cam mane nak gune ni. Mentol merah, mentol oren. Ape tu. Mane yang oke? Haii. tu semua ayah aku yang uruskan kalau umah. Nasib ada kawan aku Ayu  ni lagi yang tolong bantu aku carikkan lampu tidur yang murah (rm4.99) dan selesa nk guna untuk tidur. Kalau tak kena cara silau cahaya tak boleh tidur jugak kan. Tidur tu penting. Kah kah kah. Okeeee... semalam dah tidur lena . Alhamdulillah (:

Butterfly with me. Tak takut tidur lagi dah (: hehehe


Pesanan penaja: Jadilah wanita yang serba boleh & serba tahu walaupun tu kerja- kerja orang lelaki. Dapat buat basic pun dah kira ok dah tu . hehehe. Peach ^.^

byee :)

Khamis, 12 April 2012


 Assalamualaikum & Hello ^.^


Jarum jam tak pernah berhenti bergerak. Saat ke minit. Minit ke jam. Jam ke hari. Hari ke minggu. Minggu ke bulan. Bulan ke tahun. Tahun ke tahun dan ke tahun yang seterusnya. Masa tidak sesaat pun pernah menunggu kita. Terus pergi dan pergi. Hampir empat tahun telah berlalu. Jarum jam telah merentasi jangka masa empat tahun itu. Apa yang berlaku harus dibiarkan berlalu. Yang baik dijadikan panduan dalam hidup dan yang tak baik jadikan sempadan dalam hidup. Kini, hidup aku sebagai seorang pelajar di universiti selama empat tahun lalu semakin ke penghujung. Tiada lagi kuliah dan tak perlu lagi masuk dewan peperiksaan tetapi hanya perlu menamatkan praktikel yang akan bermula minggu hadapan. Walaupun berat hati meninggalkan UPM tetapi hidup ini perlu diteruskan. Selamat Tinggal Universiti Putra Malaysia. Moga baik-baik sahaja di Melaka . Doakan ya (:

hari fisrt jadi orang melaka.. at mydin MITC..      
                                                                                                                                                
Perkataan baru dialek Melaka.. Keluar = Keluau.. keh keh keh..


~Berdebar- debar nak tunggu hari masuk sekolah (:


byee. wish me luck ok !!

* Actually, entri ni asalnya nak update semalam . Tapi problem nak transfer picture huduh kat atas ni to my compaq from my sony ! excited nak tunjuk picture pertama di hari pertama jadik orang Melaka..ho ho ho. Thanks Love sebab tolong setle kan dan aku telah berjaya mengupdate satu entri dengan jayanya ... =p


bye ...

Khamis, April 12, 2012 cik Es ღ

 Assalamualaikum & Hello ^.^


Jarum jam tak pernah berhenti bergerak. Saat ke minit. Minit ke jam. Jam ke hari. Hari ke minggu. Minggu ke bulan. Bulan ke tahun. Tahun ke tahun dan ke tahun yang seterusnya. Masa tidak sesaat pun pernah menunggu kita. Terus pergi dan pergi. Hampir empat tahun telah berlalu. Jarum jam telah merentasi jangka masa empat tahun itu. Apa yang berlaku harus dibiarkan berlalu. Yang baik dijadikan panduan dalam hidup dan yang tak baik jadikan sempadan dalam hidup. Kini, hidup aku sebagai seorang pelajar di universiti selama empat tahun lalu semakin ke penghujung. Tiada lagi kuliah dan tak perlu lagi masuk dewan peperiksaan tetapi hanya perlu menamatkan praktikel yang akan bermula minggu hadapan. Walaupun berat hati meninggalkan UPM tetapi hidup ini perlu diteruskan. Selamat Tinggal Universiti Putra Malaysia. Moga baik-baik sahaja di Melaka . Doakan ya (:

hari fisrt jadi orang melaka.. at mydin MITC..      
                                                                                                                                                
Perkataan baru dialek Melaka.. Keluar = Keluau.. keh keh keh..


~Berdebar- debar nak tunggu hari masuk sekolah (:


byee. wish me luck ok !!

* Actually, entri ni asalnya nak update semalam . Tapi problem nak transfer picture huduh kat atas ni to my compaq from my sony ! excited nak tunjuk picture pertama di hari pertama jadik orang Melaka..ho ho ho. Thanks Love sebab tolong setle kan dan aku telah berjaya mengupdate satu entri dengan jayanya ... =p


bye ...

Ahad, 8 April 2012

Assalamualaikum & Hello ^.^


Alhamdulillah, dengan izin Allah S.W.T, selesai satu tugas untuk hari ni. Segala proses penghantaran barang ke Melaka berjalan dengan lancar. Kami menyewa 1 lori untuk 13 orang muatkan barang-barang ke 5 buah rumah area Melaka. Seperti dalam entri-entri sebelum ni, aku pernah katakan yang aku bakal berpraktikel di Melaka. InsyaAllah :)

Segala kerja untuk hari ini dipermudahkan olehNYA. Alhamdulillah. Terima Kasih rakan- rakan yang turut serta merasa susah senang bersama sepanjang perjalanan.    u all :)




aku disamping barang- barang..



Oke.. tak larat nak update panjang-panjang sebab dah ngantuk nak tidur penat sangat-sangat. hohoho ^.^



Byee..
Ahad, April 08, 2012 cik Es ღ
Assalamualaikum & Hello ^.^


Alhamdulillah, dengan izin Allah S.W.T, selesai satu tugas untuk hari ni. Segala proses penghantaran barang ke Melaka berjalan dengan lancar. Kami menyewa 1 lori untuk 13 orang muatkan barang-barang ke 5 buah rumah area Melaka. Seperti dalam entri-entri sebelum ni, aku pernah katakan yang aku bakal berpraktikel di Melaka. InsyaAllah :)

Segala kerja untuk hari ini dipermudahkan olehNYA. Alhamdulillah. Terima Kasih rakan- rakan yang turut serta merasa susah senang bersama sepanjang perjalanan.    u all :)




aku disamping barang- barang..



Oke.. tak larat nak update panjang-panjang sebab dah ngantuk nak tidur penat sangat-sangat. hohoho ^.^



Byee..

Rabu, 4 April 2012


Assalamualaikum & Hello ^.^


Apabila diri ini berjauhan dengan tempat asal aka kampung halaman tempat kita membesar, bermain, dan bersama keluarga tersayang apa yang paling kita inginkan? Selain daripada rindukan saat-saat indah bersama, ada satu benda yang sering kita inginkan bila kita berjauhan. Lagi- lagi budaya yang berlainan di setiap tempat memang menyukarkan lagi kita untuk mendapatkan apa yang kita mahu. MAKANAN. Ohhh makanan? Betul tak? Rindukan masakan mak, rindukan makanan tradisional tempat asal kita. Ohhh..mak aiii.. dari petang tadi  aku teringin sangat nak makan makanan ni. Orang terengganu panggil NGANANG ! Rasa kuih ni macam kuih akok. Tapi bentuk dia tak macam akok. Sesape orang ganu komfem kenal kuih ni kan.


ini adalah rupa bentuk kuih tu ^.^





Agak- agak kat pasar malam area KL boleh dapat ke kuih ni?? ^.^

Tangan ke dada . mata ke atas *.*


byeee (:


Rabu, April 04, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^.^


Apabila diri ini berjauhan dengan tempat asal aka kampung halaman tempat kita membesar, bermain, dan bersama keluarga tersayang apa yang paling kita inginkan? Selain daripada rindukan saat-saat indah bersama, ada satu benda yang sering kita inginkan bila kita berjauhan. Lagi- lagi budaya yang berlainan di setiap tempat memang menyukarkan lagi kita untuk mendapatkan apa yang kita mahu. MAKANAN. Ohhh makanan? Betul tak? Rindukan masakan mak, rindukan makanan tradisional tempat asal kita. Ohhh..mak aiii.. dari petang tadi  aku teringin sangat nak makan makanan ni. Orang terengganu panggil NGANANG ! Rasa kuih ni macam kuih akok. Tapi bentuk dia tak macam akok. Sesape orang ganu komfem kenal kuih ni kan.


ini adalah rupa bentuk kuih tu ^.^





Agak- agak kat pasar malam area KL boleh dapat ke kuih ni?? ^.^

Tangan ke dada . mata ke atas *.*


byeee (:


Selasa, 3 April 2012


Assalamualaikum & Hello ^.^


Manusia dilahirkan bukan sentiasa berada dalam mood ceria. Kadang- kadang dia akan sedih. Suatu masa dia merasa sangat kecewa. Pada masa yang lain pula dia berada keadaan yang sangat bahagia. Macam- macam perasaan yang silih berganti dalam diri kita. Sedih, marah, suka, duka, kecewa, gembira, teruja dan segala macam perasaan lagi lah. hehehehe

Tapi, kat sini aku nak cakap pasal perasaan perempuan. Citer ni bukan nak mengaibkan kaum perempuan. HIshh, tak terniat nak buat cenggitu , perempuan tu kan kaum sejenis. Oke , kaum Hawa ' give me 5' hohoho.. Ini adalah realiti emosi wanita yang diciptakan oleh Allah. Makhluk yang comel dan semua wanita akan mengalami emosi seperti berikut:


Marah dengan tiba-tiba. Tak tahu punca tiba- tiba nak mengamuk je kerja. Huhh, memang masalah negara.

Otak duk pikir menda yang negatif memanjang. Padahal menda yang difikirkan tu takde kene mengena lansung. Memang spesis jenis mendera perasaan.hihihihi

Tiba- tiba perempuan ni dia akan sedih tiba- tiba. Sensetif and sentap tak kena tempat orang kata. Menda kecik pun boleh buat dia merasa sedih. Sebenarnya perempuan suka sangat cuci mata dengan air mata. keh keh.

Mulut pulak asyik nak makan. Nak macam-macam benda yang dia rase teringin. Jenis nafsu makan terlebih. hahaha


oke-oke-okeeee! nih bukan tiap-tiap hari perempuan jadi tak tentu hala cenggini. Sebab musabab kenapa perempuan jadi begini ialah bila sampai masanya sekali dalam sebulan dia akan mengangkat bendera merah. 'AWAS !! sila berhati-hati dengan saya. Emosi dan hati kecil saya agak tidak terkawal untuk beberapa hari ni, TQ'.    haaa.. faham tak- faham tak? hehehe. Kalau tak faham pegi tanya mak- mak sekarang. =p


So, aku nasihatkan kepada insan yang berada di sekeliling wanita yang sedang mengangkat bendera merah ni, supaya meningkatkan kesabaran dalam diri dan tidak bosan untuk melayan kerenah beliau. Terutamanya jejaka yang dikasihi sekalian. Sekian , Terima Kasih. hehehe (:



Bye <)


Selasa, April 03, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^.^


Manusia dilahirkan bukan sentiasa berada dalam mood ceria. Kadang- kadang dia akan sedih. Suatu masa dia merasa sangat kecewa. Pada masa yang lain pula dia berada keadaan yang sangat bahagia. Macam- macam perasaan yang silih berganti dalam diri kita. Sedih, marah, suka, duka, kecewa, gembira, teruja dan segala macam perasaan lagi lah. hehehehe

Tapi, kat sini aku nak cakap pasal perasaan perempuan. Citer ni bukan nak mengaibkan kaum perempuan. HIshh, tak terniat nak buat cenggitu , perempuan tu kan kaum sejenis. Oke , kaum Hawa ' give me 5' hohoho.. Ini adalah realiti emosi wanita yang diciptakan oleh Allah. Makhluk yang comel dan semua wanita akan mengalami emosi seperti berikut:


Marah dengan tiba-tiba. Tak tahu punca tiba- tiba nak mengamuk je kerja. Huhh, memang masalah negara.

Otak duk pikir menda yang negatif memanjang. Padahal menda yang difikirkan tu takde kene mengena lansung. Memang spesis jenis mendera perasaan.hihihihi

Tiba- tiba perempuan ni dia akan sedih tiba- tiba. Sensetif and sentap tak kena tempat orang kata. Menda kecik pun boleh buat dia merasa sedih. Sebenarnya perempuan suka sangat cuci mata dengan air mata. keh keh.

Mulut pulak asyik nak makan. Nak macam-macam benda yang dia rase teringin. Jenis nafsu makan terlebih. hahaha


oke-oke-okeeee! nih bukan tiap-tiap hari perempuan jadi tak tentu hala cenggini. Sebab musabab kenapa perempuan jadi begini ialah bila sampai masanya sekali dalam sebulan dia akan mengangkat bendera merah. 'AWAS !! sila berhati-hati dengan saya. Emosi dan hati kecil saya agak tidak terkawal untuk beberapa hari ni, TQ'.    haaa.. faham tak- faham tak? hehehe. Kalau tak faham pegi tanya mak- mak sekarang. =p


So, aku nasihatkan kepada insan yang berada di sekeliling wanita yang sedang mengangkat bendera merah ni, supaya meningkatkan kesabaran dalam diri dan tidak bosan untuk melayan kerenah beliau. Terutamanya jejaka yang dikasihi sekalian. Sekian , Terima Kasih. hehehe (:



Bye <)


Isnin, 2 April 2012

Assalamualaikum & Hello ^.^

Terakhir bukan bermakna akan berkahir. Lepas maghrib tadi, aku dijemput oleh junior kolej canselor sebagai senior tahun akhir untuk hadiri majlis jamuan. Majlis ini adalah buat petugas Galeri Usahawan Canselor (GUC), Kolej Canselor, UPM. Majlis ini memang yang terakhir tapi bukan bermakna akan berakhir aku terlibat dalam bidang keusawahan. Majlis ini memang yang terakhir tapi bukan bermakna hubungan aku dengan petugas- petugas GUC , rakan-rakan, junior akan berakhir. 


Menu utama majlis jamuan


Banyak lagi menu lain, tapi my sony c510 habis bateri , 
so picture sate kat atas ni pun ihsan uncle google . hehehe

Buah tangan buat kenang - kenangan


Hadiah yang ada reben merah khas untuk student final year,
yang sebelah tu hasil daripada kami main tukar- tukar hadiah. kekekeke


ni untuk student final year

ni yang kiteorang main tu.hehe.



Walaupun hadiah ni bukan bernilai ribuan ringgit, tapi aku sangat hargai buat kenang- kenangan pada masa akan datang. Nilai tak penting, yang penting keikhlasan orang yang memberi tu lagi penting sebenarnya kan? hi hi hi :D

Tuan Puteri berwajah resah
Duduk termangu di tepian perigi
Kita bertemu akhirnya berpisah
Diizin Tuhan bertemu lagi.


bye.. :)
Isnin, April 02, 2012 cik Es ღ
Assalamualaikum & Hello ^.^

Terakhir bukan bermakna akan berkahir. Lepas maghrib tadi, aku dijemput oleh junior kolej canselor sebagai senior tahun akhir untuk hadiri majlis jamuan. Majlis ini adalah buat petugas Galeri Usahawan Canselor (GUC), Kolej Canselor, UPM. Majlis ini memang yang terakhir tapi bukan bermakna akan berakhir aku terlibat dalam bidang keusawahan. Majlis ini memang yang terakhir tapi bukan bermakna hubungan aku dengan petugas- petugas GUC , rakan-rakan, junior akan berakhir. 


Menu utama majlis jamuan


Banyak lagi menu lain, tapi my sony c510 habis bateri , 
so picture sate kat atas ni pun ihsan uncle google . hehehe

Buah tangan buat kenang - kenangan


Hadiah yang ada reben merah khas untuk student final year,
yang sebelah tu hasil daripada kami main tukar- tukar hadiah. kekekeke


ni untuk student final year

ni yang kiteorang main tu.hehe.



Walaupun hadiah ni bukan bernilai ribuan ringgit, tapi aku sangat hargai buat kenang- kenangan pada masa akan datang. Nilai tak penting, yang penting keikhlasan orang yang memberi tu lagi penting sebenarnya kan? hi hi hi :D

Tuan Puteri berwajah resah
Duduk termangu di tepian perigi
Kita bertemu akhirnya berpisah
Diizin Tuhan bertemu lagi.


bye.. :)

Ahad, 1 April 2012

Assalamualaikum & Hello ^.^

Haujung minggu indah akan berseri bila ditambah dengan aktiviti blogwalking kan? keh keh.

Ok, blogwalking kat blog  Kak Ayu jumpa entri nih " Segmen blogwalking & tambah follow oleh LisaHati rasa macam berminat & terus join segmen ni. hehehe


PENGANJUR SEGMEN : CIK LISA


Nak join sekali klik sini



bye :)
Ahad, April 01, 2012 cik Es ღ
Assalamualaikum & Hello ^.^

Haujung minggu indah akan berseri bila ditambah dengan aktiviti blogwalking kan? keh keh.

Ok, blogwalking kat blog  Kak Ayu jumpa entri nih " Segmen blogwalking & tambah follow oleh LisaHati rasa macam berminat & terus join segmen ni. hehehe


PENGANJUR SEGMEN : CIK LISA


Nak join sekali klik sini



bye :)

Assalamualaikum & Hello ^.^


Masa memang sesaat pun tak pernah nak tunggu kita kan? (: 

Aku tak pasti la kenapa la sejak akhir- akhir, kaki semakin hampir nak melangkah keluar dari bumi UPM  ni hati nak touching je. Yela kan, dah hampir 4 tahun aku kat sini. Kolej Canselor UPM dah jadi macam rumah kedua aku dah. huhuhu.

Selepas ni aku akan meninggalkan orang yang aku sayang. Setelah empat tahun susah senang bersama kat sini, masa telah menentukan aku harus pergi. Demi masa depan, aku akan pergi ke bumi Melaka untuk berpraktikel di sana. 6hb 4 dah mula hantar-hantar barang. InsyaAllah 11hb.4 akan mula tinggal di rumah sewa.  Apa yang aku harapkan , semoga jarak yang memisahkan ini tak akan membuatkan hati kita juga jauh, jauh dan jauh. Banyak kenangan kita tercipta di UPM.


Aku tinggalkan lagu ni untuk semua kenalan di Upm
 yang pernah mengenali diri ini.. Semoga bertemu lagi :(

video



                                                                           

 Hanya lagu yang menjadi kenangan saat kita berjauhan. 
Semoga perpisahan yang terjadi membawa seribu makna untuk kehidupan masa hadapan (: 



bye (:

Ahad, April 01, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^.^


Masa memang sesaat pun tak pernah nak tunggu kita kan? (: 

Aku tak pasti la kenapa la sejak akhir- akhir, kaki semakin hampir nak melangkah keluar dari bumi UPM  ni hati nak touching je. Yela kan, dah hampir 4 tahun aku kat sini. Kolej Canselor UPM dah jadi macam rumah kedua aku dah. huhuhu.

Selepas ni aku akan meninggalkan orang yang aku sayang. Setelah empat tahun susah senang bersama kat sini, masa telah menentukan aku harus pergi. Demi masa depan, aku akan pergi ke bumi Melaka untuk berpraktikel di sana. 6hb 4 dah mula hantar-hantar barang. InsyaAllah 11hb.4 akan mula tinggal di rumah sewa.  Apa yang aku harapkan , semoga jarak yang memisahkan ini tak akan membuatkan hati kita juga jauh, jauh dan jauh. Banyak kenangan kita tercipta di UPM.


Aku tinggalkan lagu ni untuk semua kenalan di Upm
 yang pernah mengenali diri ini.. Semoga bertemu lagi :(

video



                                                                           

 Hanya lagu yang menjadi kenangan saat kita berjauhan. 
Semoga perpisahan yang terjadi membawa seribu makna untuk kehidupan masa hadapan (: 



bye (:

Sabtu, 31 Mac 2012


Asslamualaikum & Hello


Dah lama air liur aku seakan nak meleleh je bila tengok orang duk update "bertutti fruitti" ni, kalau mengidam time mengandung orang- orang tua kata anak keluar air akan meleleh aje, sebab maknya tak dapat apa yang diidamkan. Nasib baik tak mengandung. Kalau tak kesian kat baby aku. keh keh.. Betul ke tidak eh kata- kata orang tua ni? hehehe. mak- mak boleh la kot jawab ye dak?

Ehemm. oke. tadi aku jalan- jalan kat The Mines. Nak balik singgah kat Tutti ni. Boleh jugak la aku merasa akhirnya. Jakun kan aku? haha. orang lain dah lama dapat merasa, aku baru nak try. hihihi. Tapi, mahalnye Mai Aiiii.. 1 bekas 20++++. tu bekas paling kecik je.Aku makan dua orang. Tapi makan sesekali boleh la kot. Lagi- lagi kalau ada yang nak belanja . Lagi la boleh. Hari- hari pun tak pe. muehehehe.



Yummy ! :D
sengih lebar makcik tu dapat eskrem tutti ;p


Ok.. Selamat Berhujung Minggu :)

Happy Weekend yeahhh !

Bye :)
Sabtu, Mac 31, 2012 cik Es ღ

Asslamualaikum & Hello


Dah lama air liur aku seakan nak meleleh je bila tengok orang duk update "bertutti fruitti" ni, kalau mengidam time mengandung orang- orang tua kata anak keluar air akan meleleh aje, sebab maknya tak dapat apa yang diidamkan. Nasib baik tak mengandung. Kalau tak kesian kat baby aku. keh keh.. Betul ke tidak eh kata- kata orang tua ni? hehehe. mak- mak boleh la kot jawab ye dak?

Ehemm. oke. tadi aku jalan- jalan kat The Mines. Nak balik singgah kat Tutti ni. Boleh jugak la aku merasa akhirnya. Jakun kan aku? haha. orang lain dah lama dapat merasa, aku baru nak try. hihihi. Tapi, mahalnye Mai Aiiii.. 1 bekas 20++++. tu bekas paling kecik je.Aku makan dua orang. Tapi makan sesekali boleh la kot. Lagi- lagi kalau ada yang nak belanja . Lagi la boleh. Hari- hari pun tak pe. muehehehe.



Yummy ! :D
sengih lebar makcik tu dapat eskrem tutti ;p


Ok.. Selamat Berhujung Minggu :)

Happy Weekend yeahhh !

Bye :)

Jumaat, 30 Mac 2012

Andai kata kita boleh google apa yang ada dalam hati orang kan best. Kadang- kadang kita nak tahu sangat apa yang ada dalam hati seseorang tu. Ye dop? Apa kan daya kita ni hanya manusia biasa. Memang tak boleh la nak hati isi hati orang kan? Bukan nak menyibuk hal orang. Tapi , just nak tahu siapa kita kat dalam hati orang tu. Boleh tak macam tu? hehehe

Andai kata boleh google perasaan orang tu,

Aku nak search  :


sekarang awak buat apa?
eh-eh, betul ke awak sayang saya?
banyak mana awak sayang saya? 
kita nombor berapa kat hati saya?
apa yang awak tak suka tentang saya?
apa yang awak cuba rahsiakan dari saya?




hahahaa. banyak gila aku nak tanya, memang tak de privacy hidup la manusia yang aku nak google tu if perkhidmatan google hati manusia ni akan terjadi. Bukan dalam list tu je tau, banyak lagi nak tanya neh.keh keh keh. Bukan apa , kadang- kadang bila kita tanya kat seseorang , takut dia tipu kita kan? hehehe :)


Syarat google perasaan ni kalau boleh aku nak "result google" yang baik- baik je. Tak nak yang mengecewakan hati. ;p

 Boleh tak- boleh tak?  hehehe


agak- agak teknologi dunia mampu tak merealisasikan harsat aku  :D




Memang dah sikap manusia kalau boleh dia nak tahu
 semua perkara tentang orang yang dia sayang :)



bye ;)
Jumaat, Mac 30, 2012 cik Es ღ
Andai kata kita boleh google apa yang ada dalam hati orang kan best. Kadang- kadang kita nak tahu sangat apa yang ada dalam hati seseorang tu. Ye dop? Apa kan daya kita ni hanya manusia biasa. Memang tak boleh la nak hati isi hati orang kan? Bukan nak menyibuk hal orang. Tapi , just nak tahu siapa kita kat dalam hati orang tu. Boleh tak macam tu? hehehe

Andai kata boleh google perasaan orang tu,

Aku nak search  :


sekarang awak buat apa?
eh-eh, betul ke awak sayang saya?
banyak mana awak sayang saya? 
kita nombor berapa kat hati saya?
apa yang awak tak suka tentang saya?
apa yang awak cuba rahsiakan dari saya?




hahahaa. banyak gila aku nak tanya, memang tak de privacy hidup la manusia yang aku nak google tu if perkhidmatan google hati manusia ni akan terjadi. Bukan dalam list tu je tau, banyak lagi nak tanya neh.keh keh keh. Bukan apa , kadang- kadang bila kita tanya kat seseorang , takut dia tipu kita kan? hehehe :)


Syarat google perasaan ni kalau boleh aku nak "result google" yang baik- baik je. Tak nak yang mengecewakan hati. ;p

 Boleh tak- boleh tak?  hehehe


agak- agak teknologi dunia mampu tak merealisasikan harsat aku  :D




Memang dah sikap manusia kalau boleh dia nak tahu
 semua perkara tentang orang yang dia sayang :)



bye ;)

Khamis, 22 Mac 2012

                                                 
Assalamualaikum & Hello ^.^


Dalam dunia ni, tak ade seorang pun manusia yang sihat je memanjang. Tak ade jugak manusia yang sakit je seumur hidup. Mesti ada masa sakit dan masa sihatnya. Ye dop ?? he he he

Yang bagi kita sihat dan sihat ni siapa? Tentulah Allah S.W.T yang maha berkuasa. Jadi kalau tak sihat tu pujuk hati supaya bersabar. Yakin kesakitan tu Allah bagi sebab sayang kan kita. Allah sedang menguji kita. Allah nak suruh kita ingat padaNya. Berdoa supaya cepat sembuh. Kalau kita tak sakit kemungkinan kita lupa mengingatinya. Sibuk dengan urusan dunia. Terima Kasih Ya Allah kerana memberi peluang untuk aku mengingatimu. Kadang- kadang aku memang lalai  :|

Semalam aku tak gi kelas. Demam. Kerja aku tidur je la memanjang kat bilik. Hari ni, aku kuatkan diri nak pergi kelas sebabnya turn aku microteaching. Oke, habis aje sesi pengajaran aku, terus aje batuk- batuk. Aku kalau batuk memang tak tahan. Memang dari kecik kata Umi aku, kalau batuk memang sangat teruk. Minum air kosong tak hilang. Makan gula- gula tak hilang. So, aku ambik keputusan cakap kat lecture nak balik bilik waktu tu jugak. Memang perlukan ubat batuk untuk redakan batuk. Dengan automatiknya kelas tengahari aku skip bila dah makan ubat batuk. Aku balik tidur. hohoho. Petangnya ada test. Memang kena paksa diri jugak la bangun dalam keadaan pening-pening nak gi jawab test. Alhamdulillah . Semuanya Ok. Allah memang menguji hambanya mengikut kemampuan diri. Kalau kita tak mampu Allah tak akan uji. Ni dah empat hari aku demam. Macam takde tanda nak baik lagi aje..

Sekarang aku rasa penat sangat. Nak tidur tak lena sangat. Mesti akan kejut- kejut. Macam semalam sampai pagi duk bepusing kat katil :(

Harap-harap cepat la baik. Minggu depan banyak menda nak kena siapkan before nak tinggalkan UPM ni. huhuhuhu... ^.^


Sesungguhnya time- time camni aku sangat rindukan Umi . Sob sob !_!

Khamis, Mac 22, 2012 cik Es ღ
                                                 
Assalamualaikum & Hello ^.^


Dalam dunia ni, tak ade seorang pun manusia yang sihat je memanjang. Tak ade jugak manusia yang sakit je seumur hidup. Mesti ada masa sakit dan masa sihatnya. Ye dop ?? he he he

Yang bagi kita sihat dan sihat ni siapa? Tentulah Allah S.W.T yang maha berkuasa. Jadi kalau tak sihat tu pujuk hati supaya bersabar. Yakin kesakitan tu Allah bagi sebab sayang kan kita. Allah sedang menguji kita. Allah nak suruh kita ingat padaNya. Berdoa supaya cepat sembuh. Kalau kita tak sakit kemungkinan kita lupa mengingatinya. Sibuk dengan urusan dunia. Terima Kasih Ya Allah kerana memberi peluang untuk aku mengingatimu. Kadang- kadang aku memang lalai  :|

Semalam aku tak gi kelas. Demam. Kerja aku tidur je la memanjang kat bilik. Hari ni, aku kuatkan diri nak pergi kelas sebabnya turn aku microteaching. Oke, habis aje sesi pengajaran aku, terus aje batuk- batuk. Aku kalau batuk memang tak tahan. Memang dari kecik kata Umi aku, kalau batuk memang sangat teruk. Minum air kosong tak hilang. Makan gula- gula tak hilang. So, aku ambik keputusan cakap kat lecture nak balik bilik waktu tu jugak. Memang perlukan ubat batuk untuk redakan batuk. Dengan automatiknya kelas tengahari aku skip bila dah makan ubat batuk. Aku balik tidur. hohoho. Petangnya ada test. Memang kena paksa diri jugak la bangun dalam keadaan pening-pening nak gi jawab test. Alhamdulillah . Semuanya Ok. Allah memang menguji hambanya mengikut kemampuan diri. Kalau kita tak mampu Allah tak akan uji. Ni dah empat hari aku demam. Macam takde tanda nak baik lagi aje..

Sekarang aku rasa penat sangat. Nak tidur tak lena sangat. Mesti akan kejut- kejut. Macam semalam sampai pagi duk bepusing kat katil :(

Harap-harap cepat la baik. Minggu depan banyak menda nak kena siapkan before nak tinggalkan UPM ni. huhuhuhu... ^.^


Sesungguhnya time- time camni aku sangat rindukan Umi . Sob sob !_!

Isnin, 19 Mac 2012

Assalamulaikum & Hello ^.^

Petang hari ni, aku dengan suka citanya ingin membuat satu entri pasal perjalanan hidup aku untuk hari minggu hari tu. keh keh keh.

Dah berapa kali aku cakap dalam entri-entri sebelum ni kan, bahawasanya untuk final sem ni kelas aku dua hari je. Rabu ngan khamis. So, cuba bayangkan ape yang aku nak isi dengan hari-hari lapang aku tanpa duit yang cukup banyak. Maksud aku, kalau banyak cuti beserta ngan duit banyak syok habis la kan. Boleh shoping, jejalan or apa-apa saje boleh buat. Oh, esemen tak payah cakap. Bukan esok pun nak submit. keh keh keh.

Nasib aku hari minggu hari tu agak baik. Ada sorang member sekampung aku ajak aku gi holiday kat Port Dickson, Negeri Sembilan. Maka dengan itu, tersangat la berterima kasih kerana tawaran itu telah membuatkan hari minggu aku tak berlalu dengan sepi. muehehehe.

Nah ! kat bawah antara tempat- aku ngan kawan aku si Ros lepak :)

Teluk Kemang

Pantai Hotel thistle, PD

Pantai Hotel thistle, PD 


Area Hotel thistle, PD 

Karnival  di Teluk Kemang

Balik terus demam. Errr. Aku konfius. PD tu Pantai Demam kee? hi hi hi. Btw, thanks sangat- sangat untuk kawan aku Ros bawak aku jalan sini. First time datang :) Best..




Oke, maghrib sudah. Bye :)





Isnin, Mac 19, 2012 cik Es ღ
Assalamulaikum & Hello ^.^

Petang hari ni, aku dengan suka citanya ingin membuat satu entri pasal perjalanan hidup aku untuk hari minggu hari tu. keh keh keh.

Dah berapa kali aku cakap dalam entri-entri sebelum ni kan, bahawasanya untuk final sem ni kelas aku dua hari je. Rabu ngan khamis. So, cuba bayangkan ape yang aku nak isi dengan hari-hari lapang aku tanpa duit yang cukup banyak. Maksud aku, kalau banyak cuti beserta ngan duit banyak syok habis la kan. Boleh shoping, jejalan or apa-apa saje boleh buat. Oh, esemen tak payah cakap. Bukan esok pun nak submit. keh keh keh.

Nasib aku hari minggu hari tu agak baik. Ada sorang member sekampung aku ajak aku gi holiday kat Port Dickson, Negeri Sembilan. Maka dengan itu, tersangat la berterima kasih kerana tawaran itu telah membuatkan hari minggu aku tak berlalu dengan sepi. muehehehe.

Nah ! kat bawah antara tempat- aku ngan kawan aku si Ros lepak :)

Teluk Kemang

Pantai Hotel thistle, PD

Pantai Hotel thistle, PD 


Area Hotel thistle, PD 

Karnival  di Teluk Kemang

Balik terus demam. Errr. Aku konfius. PD tu Pantai Demam kee? hi hi hi. Btw, thanks sangat- sangat untuk kawan aku Ros bawak aku jalan sini. First time datang :) Best..




Oke, maghrib sudah. Bye :)





Sabtu, 17 Mac 2012


Assalamualaikum & Hello ^.^

Jom sama- sama join segmen bersama uncha ni ,
Boleh tambah kenalan blogger :)


Nak tahu lebih lanjut KLIK SINI !



Oke. Selamat berhujung minggu .

Bye .. :)


Sabtu, Mac 17, 2012 cik Es ღ

Assalamualaikum & Hello ^.^

Jom sama- sama join segmen bersama uncha ni ,
Boleh tambah kenalan blogger :)


Nak tahu lebih lanjut KLIK SINI !



Oke. Selamat berhujung minggu .

Bye .. :)