Khamis, 27 November 2014

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, (segala puji bagi Allah). Tamat sesi persekolahan tahun 2014. Bermakna cikgu-cikgu dan pelajar akan berhadapan cuti penggal yang panjang. Jadi , inilah masanya untuk kita menghabiskan masa melayan hobi masing-masing.

Hari ini, tercipta satu juadah untuk suami tercinta. Resipi puding roti pelangi ini telah diselongkar daripada beberapa blog dan terhasillah puding roti pelangi seperti di bawah. hehehe. :)



 Bahan-Bahan:
       Bahan untuk di  kisar
      2 keping roti*
      1 biji telur ayam* 
      1/2 tin susu cair (200ml)*

Bahan-bahan lain
      5 gm agar-agar tali 
      gula pasir (secukup rasa)
      1 cawan air
      1/2 sudu besar majerin 
       pewarna kesukaan (sy guna hijau&pink)
      
      Cara Penyediaan: 
      1.      Masak agar-agar tali dan juga gula bersama air diatas api dapur.
2.      Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus(seeloknya rendam roti dalam susu terlebih dahulu)
3.      Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
4.      Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
5.      Asingkan dalam beberapa bekas(ikut bilangan pewarna yang akan digunakan)
6.      Tuang adunan berselang-seli.
7.      Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam  peti ais

           #hidangkan puding roti pelangi untuk yang tersayang ;)

Khamis, November 27, 2014 Hamman Chronicle
Assalamualaikum..

Alhamdulillah, (segala puji bagi Allah). Tamat sesi persekolahan tahun 2014. Bermakna cikgu-cikgu dan pelajar akan berhadapan cuti penggal yang panjang. Jadi , inilah masanya untuk kita menghabiskan masa melayan hobi masing-masing.

Hari ini, tercipta satu juadah untuk suami tercinta. Resipi puding roti pelangi ini telah diselongkar daripada beberapa blog dan terhasillah puding roti pelangi seperti di bawah. hehehe. :)



 Bahan-Bahan:
       Bahan untuk di  kisar
      2 keping roti*
      1 biji telur ayam* 
      1/2 tin susu cair (200ml)*

Bahan-bahan lain
      5 gm agar-agar tali 
      gula pasir (secukup rasa)
      1 cawan air
      1/2 sudu besar majerin 
       pewarna kesukaan (sy guna hijau&pink)
      
      Cara Penyediaan: 
      1.      Masak agar-agar tali dan juga gula bersama air diatas api dapur.
2.      Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam mesin pengisar(blender) dan kisar halus(seeloknya rendam roti dalam susu terlebih dahulu)
3.      Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
4.      Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
5.      Asingkan dalam beberapa bekas(ikut bilangan pewarna yang akan digunakan)
6.      Tuang adunan berselang-seli.
7.      Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam  peti ais

           #hidangkan puding roti pelangi untuk yang tersayang ;)

Khamis, 23 Oktober 2014


Assalamualaikum ..


18 & 19 Oktober 2014,

Kami mulakan perjalanan dari KL pada jam 12.30 tengah hari & sampai lebih kurang jam 3.00 petang. Pemanduan dalan keadaan hujan di kawasan berliku (kami ikut laluan Tapah) sangat menguji tahap kesabaran husband tercinta . kui kui kui..

Alhamdulillah demi percutian yang singkat ini, husband drive dengan penuh hemah ^.^

Kami booking hotel di kawasan Tanah Rata Cameron Highlans (   http://plantershotel.com.my/ )


Petang hari yang pertama kami ke big red strawberry farm ( http://bigredstrawberryfarm.com/ ).
Pelbagai makanan berasaskan strawberry boleh dirasai sini. Menu yang menggoda hati kami boleh lihat di bwah,. tadaaaa.. ;)

strawberry chocolate, sundea strawberry, shake strawberry ! love strawberry ..


Hari seterusnya ..

Awal pagi kami ke Lavender Park ( http://cameronlavender.com/index.htm ) . 
Aktiviti disini , petik buah strawberry, cuci mata tengok bunga-bunga & selfie . haha


Kalau ke Cameron Hingland, wajib ler ke ladang tea. Kami singgah di Bharat Tea Farm. Kat sini breakfirst sanwich, jelly tea & tea tarik . Lepas breakfirst, kami ke bahagian shop untuk beli tea. Macam-macam tea ado ! info bharat tea product boleh lihat sini ( http://bharattea.com.my/bharat3/products.php )



Selepas menikmati pemandangan hijau ladang tea , sebelum pulang sempat lagi kami singgah dia kea farm & butterfly park . 



Kami banyak melawat tempat yang menarik di kawasan Brinchang, Cameron Highland. Masih ada lagi tempat-tempat yang tak sempat kami nak pergi. Cameron Highland best ! udara nyaman dan mendamaikan. Jadi , kami akan datang lagi. kui kui kui .. 

byee ;)

Khamis, Oktober 23, 2014 Hamman Chronicle

Assalamualaikum ..


18 & 19 Oktober 2014,

Kami mulakan perjalanan dari KL pada jam 12.30 tengah hari & sampai lebih kurang jam 3.00 petang. Pemanduan dalan keadaan hujan di kawasan berliku (kami ikut laluan Tapah) sangat menguji tahap kesabaran husband tercinta . kui kui kui..

Alhamdulillah demi percutian yang singkat ini, husband drive dengan penuh hemah ^.^

Kami booking hotel di kawasan Tanah Rata Cameron Highlans (   http://plantershotel.com.my/ )


Petang hari yang pertama kami ke big red strawberry farm ( http://bigredstrawberryfarm.com/ ).
Pelbagai makanan berasaskan strawberry boleh dirasai sini. Menu yang menggoda hati kami boleh lihat di bwah,. tadaaaa.. ;)

strawberry chocolate, sundea strawberry, shake strawberry ! love strawberry ..


Hari seterusnya ..

Awal pagi kami ke Lavender Park ( http://cameronlavender.com/index.htm ) . 
Aktiviti disini , petik buah strawberry, cuci mata tengok bunga-bunga & selfie . haha


Kalau ke Cameron Hingland, wajib ler ke ladang tea. Kami singgah di Bharat Tea Farm. Kat sini breakfirst sanwich, jelly tea & tea tarik . Lepas breakfirst, kami ke bahagian shop untuk beli tea. Macam-macam tea ado ! info bharat tea product boleh lihat sini ( http://bharattea.com.my/bharat3/products.php )



Selepas menikmati pemandangan hijau ladang tea , sebelum pulang sempat lagi kami singgah dia kea farm & butterfly park . 



Kami banyak melawat tempat yang menarik di kawasan Brinchang, Cameron Highland. Masih ada lagi tempat-tempat yang tak sempat kami nak pergi. Cameron Highland best ! udara nyaman dan mendamaikan. Jadi , kami akan datang lagi. kui kui kui .. 

byee ;)

Selasa, 21 Oktober 2014




Seperti semua sedia maklum, jagung boleh dimasak dengan pelbagai cara. Hasil masakannya boleh jadi jagung bakar, jagung manis, pop corn , bubur jagung dan macam-macam lagi lol ! hehehe..

Dalam keadaan cuaca sejuk,hujan mencurah-curah ni pekena bubur jagung panas-panas memang sedap. Jagung mutiara yang manis ni hasil tanah pengusaha ladang jagung di cameron highland. Memang manis sungguh !





#alhamdulillah
#jagung mutiara
#bubur jagung
#hidangan petang



Selasa, Oktober 21, 2014 cik Es ღ



Seperti semua sedia maklum, jagung boleh dimasak dengan pelbagai cara. Hasil masakannya boleh jadi jagung bakar, jagung manis, pop corn , bubur jagung dan macam-macam lagi lol ! hehehe..

Dalam keadaan cuaca sejuk,hujan mencurah-curah ni pekena bubur jagung panas-panas memang sedap. Jagung mutiara yang manis ni hasil tanah pengusaha ladang jagung di cameron highland. Memang manis sungguh !





#alhamdulillah
#jagung mutiara
#bubur jagung
#hidangan petang




Salam sejahtera ke atasmu ..


21 Oktober 2014 - 6 Jun 2014 = 4 bulan 15 hari

Allah telah tetapkan jodoh buatku pada detik 11.30 malam (ramai sangat orang kawen..kui kui) 6 Jun 2014.
Setelah lima bulan kami bertunang , kami tetapkan tarikh untuk lansungkan perkahwinan.
alhamdulillah. Semua selesai dengan sempurna.

Meh i belanjer picture sanding tigapatkeping ! muehehee








#ilovefamily&ilovehusband#
#syafiqhammanwife#


Selasa, Oktober 21, 2014 cik Es ღ

Salam sejahtera ke atasmu ..


21 Oktober 2014 - 6 Jun 2014 = 4 bulan 15 hari

Allah telah tetapkan jodoh buatku pada detik 11.30 malam (ramai sangat orang kawen..kui kui) 6 Jun 2014.
Setelah lima bulan kami bertunang , kami tetapkan tarikh untuk lansungkan perkahwinan.
alhamdulillah. Semua selesai dengan sempurna.

Meh i belanjer picture sanding tigapatkeping ! muehehee








#ilovefamily&ilovehusband#
#syafiqhammanwife#


Isnin, 3 Mac 2014


Norma kehidupan manusia ,

Hati tak boleh dicuit. Nanti ada yang melenting .
Perasaan tak boleh dipermain. Nanti ada yang terasa .

Tak meriah kehidupan andai diri kita sentiasa dikuasai oleh hati yang mati dan rasa yang binasa.

Ye dak?

Namun, manusia itu berbeza. Ada yang tidak ambil peduli sekiranya ditegur . Ada yang berfikiran positif sekiranya ditegur. Ada yang mengamuk sekirannya ditegur. Ada yang buat tak tahu sekirannya ditegur.

Siapa kita?
protect Your Heart !

Terpulang kepada diri ..

Pesan Dr Muhaya..

Sentiasa berfikiran positif, CELIK HATI RESET MINDA .

Pesan kepada diri ..

Jaga hati jangan sampai mati, jaga rasa jangan sampai binasa (;
Isnin, Mac 03, 2014 cik Es ღ

Norma kehidupan manusia ,

Hati tak boleh dicuit. Nanti ada yang melenting .
Perasaan tak boleh dipermain. Nanti ada yang terasa .

Tak meriah kehidupan andai diri kita sentiasa dikuasai oleh hati yang mati dan rasa yang binasa.

Ye dak?

Namun, manusia itu berbeza. Ada yang tidak ambil peduli sekiranya ditegur . Ada yang berfikiran positif sekiranya ditegur. Ada yang mengamuk sekirannya ditegur. Ada yang buat tak tahu sekirannya ditegur.

Siapa kita?
protect Your Heart !

Terpulang kepada diri ..

Pesan Dr Muhaya..

Sentiasa berfikiran positif, CELIK HATI RESET MINDA .

Pesan kepada diri ..

Jaga hati jangan sampai mati, jaga rasa jangan sampai binasa (;

Sabtu, 1 Mac 2014


Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang ...


Bukak blog, last post 2012.. 


Terasa baru meninggalkan dunia blog akibat kekangan masa berpanjangan. Jika dahulu masih di zaman universiti ada sahaja waktu yang dicuri untuk menatap dan mencatat sesuatu di sini. Namun, sejak melangkah ke dunia kerja masa aku telah dicuri oleh tuntutan kerja yang sentiasa menuntut perhatian. 




Detik waktu terus berlalu,


Kini panggilan cikgu  sentiasa bergema, hidup dalam dunia kerjaya perguruan yang penuh dengan dugaan dan cabaran. Dalam kesibukan menyelesaikan tugasan , hati terpanggil untuk berkongsi segala rasa dalam blog ini. Semoga tinta terus tercoret disini . 





Selepas satu tahun tidak bernafas ,
Akhirnya, blog ini kembali mendapat oksigen ,


tak akan berhenti di sini # 

bye =)

Sabtu, Mac 01, 2014 cik Es ღ

Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang ...


Bukak blog, last post 2012.. 


Terasa baru meninggalkan dunia blog akibat kekangan masa berpanjangan. Jika dahulu masih di zaman universiti ada sahaja waktu yang dicuri untuk menatap dan mencatat sesuatu di sini. Namun, sejak melangkah ke dunia kerja masa aku telah dicuri oleh tuntutan kerja yang sentiasa menuntut perhatian. 




Detik waktu terus berlalu,


Kini panggilan cikgu  sentiasa bergema, hidup dalam dunia kerjaya perguruan yang penuh dengan dugaan dan cabaran. Dalam kesibukan menyelesaikan tugasan , hati terpanggil untuk berkongsi segala rasa dalam blog ini. Semoga tinta terus tercoret disini . 





Selepas satu tahun tidak bernafas ,
Akhirnya, blog ini kembali mendapat oksigen ,


tak akan berhenti di sini # 

bye =)